Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Zenekar

A Pannon Filharmonikusok  Pécs  városának  szimfonikus  zenekara. A város a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központja. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György zeneszerző alapította.  A Pécsi Szimfonikus Zenekar 1984-ben alakult meg, zenei vezetői voltak: Breitner Tamás, Howard Williams, Nicolás Pasquet, Hamar Zsolt és Peskó Zoltán. A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa.

 

A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián végzett trombitaművész és a Pécsi Tudományegyetemen végzett közgazdász, aki több mint egy évtizede áll a Pannon Filharmonikusok élén. Évtizedes innovatív munkájának eredményeként mára a társulat Magyarország egyik meghatározó művészeti együttese, számos egye- di hangversenyével, széleskörű, minden korosztályt kielégítő műsor- struktúrájával a dél-dunántúli régió kiemelt művészeti intézménye.  A Pannon  Filharmonikusok  vezető  karmestere  2011  óta  Bogányi Tibor. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta dolgozik  együtt  a  zenekar, első állandó vendégkarmestere 2016-ig Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója volt.

 

A Pannon Filharmonikusok vendégművészei és karmesterei a nemzetközi zenei élet elitjéből kerülnek ki. A társulat az elmúlt években − többek között − a következő művészek közreműködésével adott hangversenyt: Oliver von Dohnányi, Maxim Vengerov, Krzysztof Pendereczki, Leopold Hager, Mischa Maisky, Fazil Say, Roby Lakatos, Placido Domingo, José Carreras, Rost Andrea, Tarkövi Gábor,  Andrea Lucchesini, Kostas Smoriginas, Guy Braunstein, Kocsis Zoltán, Várjon Dénes, Paul Badura Skoda, Howard Griffiths, Reinhold Friedrich, Xavier de Maistre, Ránki Dezső, Frankl Péter, Sharon Kam, Marton Éva, Olivier Latry, Cristian Mandeal, Gilbert Varga, Peskó Zoltán, Boldoczki Gábor, Perényi Miklós, Jérôme Pernoo, Eva Ollikainen, Nebojša Jovan Živko- vić, Anja Harteros, Bogányi Gergely, Benjamin Schmid, Narek Hakhnazaryan, Kelemen Barnabás, Oksana Lyniv, Eötvös Péter.

 

Az együttes önálló, hazai koncertjei mellett rendszeres meghívottja a legfontosabb magyarországi fesztiváloknak, így többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Fischer Iván meghívására sokadik éve állandó partnere a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának, továbbá egyik alapítója a széleskörű nemzetközi együttműködésen alapuló Armel Operafesztiválnak, melynek keretében a zenekar közreműködésével mutatták be 2016-ban Eötvös Péter Senza sengua című operáját, amely a fesztivál díjnyertes alkotása lett. A zenekar folyamatosan jelen van a magyar főváros zenei életében, több mint egy évtizede nagysikerű bérletsorozatot tart fenn a budapesti Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, illetve számos külföldi meghívásnak tesz eleget elsősorban Európa nagyvárosaiban, például Bécsben, Grazban, Essenben, Rouenban és a Déli Kulturális Övezetben. A Pannon Filharmonikusok fellépett Svájc és Németország kiemelke- dő hangversenytermeiben, többek között a berlini Konzerthausban, a lipcsei Gewandhaus nagytermében, a zürichi Tonhalle nagytermében, a hamburgi Laeiszhalléban, a genfi Victoria Hallban, a Luzerni Hang- versenyteremben, valamint a Berlini Filharmónia nagytermében, illetve a londoni Cadogan Hall-ban.

 

A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007- ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, 2015-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményéért, 2017-ben a közönségdíjas produkció színpadra állítását köszönheti az együttesnek a fesztivál. 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produkciójának elismerését vehette át a Pannon Filharmonikusok és a zenekar Fesztiválkórusa.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!