Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Pécsi Szimfonietta

A Pannon Filharmonikusok művészeti társulatával két különböző zenekari néven találkozhat a közönség. A nagy létszámú zenekart igénylő hangversenyeket és operaelőadásokat a Pannon Filharmonikusok elnevezésű formáció előadásában hallhatjuk, míg a kisebb létszámot igénylő kamaraszimfonikus, valamint opera- és operett előadásokat hirdető plakátokon a Pécsi Szimfonietta nevet olvashatja a publikum.

Pécsi Szimfonietta néven a zenekar legtöbbször a Pécsi Nemzeti Színház zenés produkcióiban közreműködik. A színházi feladatok ellátása mellett a nagy létszámú kamaraegyüttesekre írt szimfonikus zenekari repertoár feldolgozásával CD felvételeken, egyedi koncerteken és ifjúsági hangversenyeken, elsősorban a Dél-Dunántúl nagyvárosaiban játszik. Színházi repertoárja a pécsi operajátszás több mint fél évszázados múltjára tekintettel rendkívül gazdag. Mozart, Verdi, Gounod, Donizetti, Puccini operái mellett a színház operett és musical előadásaiban szintén sikerrel közreműködő Pécsi Szimfonietta egyedi koncertjein is felvállalja az újszerű, akár könnyűzenei átiratok előadását.

Az elmúlt években számos alkalommal hallhattuk J. S. Bach, Mozart, Schubert, Vivaldi műveit hangversenyein, de a gyerekek örömére nagy sikerű koncertet adott a legnépszerűbb karácsonyi gyermekdalokat feldolgozó estjén is. Az operaelőadásokban való jártasságának köszönhetően Baja város első operabemutatóját köszönhette a zenekari formáció munkájának Mozart Varázsfuvolájának előadásával, és 2013-ban Gounod Rómeó és Júlia című operája többszöri előadására került sor a pécsi Kodály Központban. A Pannon Filharmonikusok kamaraszimfonikus formációja évente több mint félszáz nagy sikerű interaktív ifjúsági hangversenyt ad a Dél-Dunántúl nagyvárosaiban és Pécsett. A Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Tudományegyetem Pannon programjának keretében számos fiatal tehetség indul el zenekari muzsikusi pályáján a művészek támogatásával, akik közül sokakat Pécs város alap-, közép- és felsőfokú hangszeres tanárai között találunk. Állandó koncertmesterként Gergely László hegedűművész a Pécsi Szimfonietta előadásainak motorja.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!