Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

A Bogányi család: Zászkaliczky Ágnes kiállítása

Bogányi Tibor felesége, Zászkaliczky Ágnes sokoldalú tehetség, orgona és festőművész. Február 14-én a budapesti REsidence2 irodaházban nyílik tizenegyedik önálló kiállítása, amelyen a művésznő olajképeit és egy zenemű kapcsán készült illusztrációit tekintheti meg a közönség. A Pannon Filharmonikusok vezető karmestere csellóművészként vesz részt orgonista-képzőművész feleségének kiállítás megnyitóján.

A mai divatos irányzatokat nem követő képek nagy részét Afrika és India ihlette. Az olajképek egyszerű, hétköznapi embereket elevenítenek meg gyönyörű környezetbe helyezve. Gyakran szerepel anya gyermekével, afrikai, indiai vagy európai környezetben, a mondanivaló mégis egy: az emberi élet véges, egy örök körforgás. A képeken megjelenik a remény üzenete, az optimizmus, az újjászületés. 

 


Az olajképeken kívül a kiállításon láthatók a művésznő Mahler Das Lied von der Erde című művéhez készült illusztrációi is, amelyek kifejezetten egy konkrét zenekari előadás kapcsán készültek. A képek a koncert során a zenekar mögött háttérként kerültek kivetítésre, reflektálva az adott tétel témájára, hangulatára. „Professzionális zenészként ez a munka külön örömet okozott és úgy gondolom, mivel "mindkét nyelvet beszélem" értékes produkció született.”- mondta Zászkaliczky Ágnes, aki művészi pályafutását már kisgyermekként megkezdte: hat éves korától zongorázni, majd középiskolás éveiben orgonálni tanult. 

 

 

1998-ban nyert felvételt Daniel Chorzempa mesterosztályába a salzburgi Universität Mozarteumba, majd 2004-ben orgonaművészi diplomát szerzett. 2007-ben jelent meg első lemeze, ahol orgonára és csellóra irt műveket ad elő férjével, Bogányi Tibor csellóművésszel, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterével. A Salzburgban töltött hat év nem csak zenei fejlődését segítette, hanem a festészetére is rendkívüli hatással volt.

 

Első képzőművész tanárai Zaszlavik Jenő és Aknay János voltak, később festészeti tanulmányait a Szentpétervári Repin Akadémia tanárainál folytatta, ahol mestere Alexander Novoselov, Olga Denisenko és Andrei Chuguno volt.

 

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!