Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje

A Pannon Filharmonikusok és a Szegedi Balett közös produkciója nyitja meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014-es programsorozatát március 21-én, 19 órakor a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

 

A koncerten a Strauss-, Bartók- és Sztravinszkij-mű alkotta hármas a fesztivál gazdag programkínálatát jellemző műfaji sokszínűséget vetíti előre.

Richard Strauss Don Juan népi legendákban élő alakja köré írt szimfonikus költeménye hamar nemzetközi hírnevet hozott a szerzőnek. Az ifjú Bartók Béla nemhiába tisztelte rajongásig Strauss munkásságát. Kettejük zenei világa közt a tánc épít hidat a nyitókoncert estéjén. Bartók Táncszvitje keletkezése történetében szorosan kötődik a fővároshoz, a szerző Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára komponálta a művet, mely bőven merít a Duna menti tájak népzenei motívumaiból. A táncon keresztül kapcsolódik a kortárs zene születéseként hivatkozott Sztravinszkij-darab, a Tavaszi áldozat is. A mű egy ünnepélyes pogány rítus gondolatán alapul, közelebbről egy fiatal lány képén, akinek halállal végződő táncával áldoznak az ősök a tavasz istene előtt.

A hangversenyen Kovács János vezényli a pécsi társulatot, a koreográfiát Juronics Tamás álmodta színpadra.

A Pannon Filharmonikusok rendszeres meghívottja rangos hazai és nemzetközi fesztiváloknak, így többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is. A zenekar emellett folyamatosan jelen van a főváros komolyzenei életében, tizenegyedik évada tart fenn bérletes koncertsorozatot a Művészetek Palotájában.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014-ben is gazdag programkavalkáddal vonzza hazai és nemzetközi közönségét. Az esemény produkciói a művészeti ágak színes palettáját rajzolják meg, és bőséges műfaji kínálattal árnyalják tovább azt. A fesztivál 17 napján több mint 170 előadást tartanak, köztük 6 világpremierre, 18 magyarországi bemutatóra kerül sor, és 20 olyan társulat is bemutatkozik, akik korábban nem szerepeltek Magyarországon. A nagyzenekari hangversenyeken a Pannon Filharmonikusok mellett világhírű társulatok koncerteznek legendás karmesterek dirigálásával. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta, a BBC Filharmonikusokat Juanjo Mena vezényli. Maxim Vengerov is vendége lesz a fesztivál programjának, a Lengyel Kamarazenekar kíséretében Mozart és Csajkovszkij műveit adja elő.

 

A Pannon Filharmonikusok további koncertet ad a fesztivál keretében április 4-én, a Zeneakadémia Nagytermében. A Richard Strauss születésének 150. évfordulója alakalmából adott koncertről ide kattintva bővebben is olvashat.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!