Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

A muzsika mellé befér a fotózás, sőt a versírás is

Jáni Mihály egyike a 10 szólistának, akik idén bekerültek a Mesterek és Tanítványaik tehetségkutató programba. A közönség megszavazhatja kedvenc jelöltjét, melyhez egy-egy rövid interjúval igyekszünk segítséget adni. Most Mihályról tudhatunk meg érdekességeket.

Idén 10-től indul a visszaszámlálás, ami azt jelenti, hogy a Mesterek és Tanítványaik programba 10 tehetséges növendék került be és kapott lehetőséget szólistaként bemutatkozni széles közönség előtt a Kodály Központ színpadán a június 6-i koncerten.

A jelentkezők közül a közönség megszavazhatja kedvencét. A szavazás részletei IDE kattintva olvashatók.
Ismerjük meg jobban Jáni Mihályt!

 

- Hogyan lett oboista?
Mindenképp fafúvós hangszeren szerettem volna játszani. Ezért először furulyázni kezdtem, majd mikor elég nagy lettem döntenem kellett. Tudtam, hogy az oboa egy nehéz hangszer, ez kihívást jelentett. A hangszerek királynőjének is mondják. Lágy hangja elbűvölő. A klarinét is szóba jött. Végül, ha jól emlékszem egy hangversenyen halott oboaszó győzött meg arról, hogy nekem oboáznom kell.

- Marad másra is ideje a gyakorlás mellett?

Én úgy szoktam fogalmazni, hogy inkább játszani (zenélni) szeretek. Az alapos gyakorlás sokszor unalmas, de muszáj, ha az ember jól akar játszani. Szerencsére jut azért időm másra is. Szabadidőmben szeretek olvasni, zenét hallgatni.

- Melyek a mesterének a legjobb tulajdonságai?
Bodnár Sándornál, a mesteremnél jobb tanárt nem is kívánhattam volna. Türelmes, vidám, humoros, a szabadidejét is a növendékeire áldozza. Mindig törekszik rá, hogy sikerélményekhez juttasson. Sok-sok versenyen, megmérettetésen vettünk részt, de játszhattam mellette felnőtt zenekarban is.

- Melyik a kedvenc filmje?
A filmek közül se tudnék egyet kiemelni kedvencemként, de nagy hatással volt rám a Beethoven árnyékában, csak hogy a zenénél maradjunk, de nagyon szeretem a sci-fi műfajú filmeket is, például az Avatart, vagy a Star Trek filmeket.

- Melyik a kedvenc sportja?
A sportok közül a hosszútávfutás áll hozzám legközelebb. Régebben triatlonoztam, ott is a futást bírtam leginkább. Hobbim még a fényképezés és a versírás, már pályázatra is küldtem verset, ahol díjazták is.

- Van kedvenc applikációja?
Az applikációim közül legtöbbet az Instagrammot és a YouTube-ot használom, így ezeket mondanám kedvenceimnek.

- Legkedvesebb hangszere?
Természetesen az oboa.

- Felnőttként, mondjuk tíz év múlva, hogyan tekintene szívesen önmagára?
Valamelyik világhírű magyar zenekar első oboistájaként és mellette oboatanárként egy zeneiskolában. Otthon pedig várna a gyönyörű feleségem.

- Milyen érzés a PFZ-vel fellépni?
Nagyon nagy lehetőség számomra, hogy ilyen neves zenekarral egy ilyen gyönyörű hangversenyteremben játszhatok szólistaként, hiszen ilyen párosítás lehet, hogy soha többet nem adódik az életemben. De bízom benne, hogy ha kitartó és szorgalmas vagyok lesz még hasonló élményekben részem, ezért dolgozok.

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!