Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Amikor a kultúra két városa összeér

Hős és antihős kettősét jeleníti meg a színpadon a Pannon Filharmonikusok győri koncertje 2013. szeptember 13-án a Richter János Hangversenyteremben.

 A pécsi együttes a Győri Filharmonikus Zenekar felkérésére a Nikisch Arthtur-bérletsorozat nyitóhangversenyét játssza a kisalföldi városban, ahol Hacsaturján és Bartók Béla műveivel köszönti a győri évadot.

 

Pécs és Győr városában a kulturális elköteleződés az elsődleges kapcsolódási pont. A koncert műsorát jegyző két szerző alkotói pályájának rokon vonásait keresve mindenekelőtt a népzene művészetükre gyakorolt hatása jelentheti a közös nevezőt. A történelmi események ugyanakkor más irányból is közelítik a két komponistát egymáshoz: mindkettejük zeneszerzői munkássága áldozatul esett ugyanis a szovjet kultúrpolitika 1948-as zsdanovi, zeneművészeti határozatainak. Az örmény származású Hacsaturján Spartacus című balettje már a rendszerrel való „kiegyezés” terméke. A most játszott Adagio a színpadi mű nyomán készült(1955) zenekari szvitben is elhangzik. A szerző Hegedűversenye korábbi alkotás, a zeneszerző legsikeresebb korszakának kompozíciója. 

A Pannon Filharmonikusok koncertjének zárószáma Bartók Béla egyetlen operája, a Kékszakállú herceg vára. A mű 1918-as premierje után Kodály Zoltán így fogalmazott: „Bartók zenéjét ma sem a közönség, sem a kritika nem látja már annak a hét zárt ajtajú várnak, aminek látta még tíz éve […] Zenei egyéniségét az ősprimitívségének a legfejlettebb kultúrával való egészen egyéni összeforrása teszi különállóvá.” Mégis, a világ operaházaiban és koncerttermeiben legtöbbet játszott magyar opera csak a harmincas évek közepén történő felújítását követően lépett elő az ismeretlenségből, és indult el hódító útjára a nagyvilág felé.

Hasonló kulturális körutat jár be a Pannon Filharmonikusok is, miként rendszeres, meghívott vendége a Magyarország kulturális vérkeringésében nagy hangsúllyal jelenlévő városoknak és azok zenekarainak. A társulat Pécs város beavatott követeként igyekszik más régiók  közönségének is bemutatni és továbbadni a helyi zenei kultúrát. Szombathely, Debrecen, Kaposvár és Miskolc után az idei évadban Győrben és Szegeden lép színpadra a pécsi együttes.

A győri koncerten a zenekar partnerei Baráti Kristóf hegedűművész, valamint Komlósi Ildikó és Palerdi András énekművészek lesznek. A hangversenyen a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere dirigálja.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!