Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Az év zenekari művésze: Deák Márta

A Pannon Filharmonikusok titkos szavazása alapján az Év Zenekari Művésze  Deák Márta hegedűművész lett, aki az évadnyitó koncerten szólistaként is bemutatkozott, Dvořák hegedűversenyét játszotta nagy sikerrel.

Az iskolában minden hegedűs szólistának készül?

Ez ambíció és alkat kérdése. Én például soha nem tudtam elképzelni, hogy ez legyen az életem fő mozgatórugója. Rengeteg utazással, gyakorlással jár, nehéz mellette a családot összetartani, nem véletlen, hogy igen kevés a női szólista.

Miben más, mint a zenekarban hegedülni?

Többek között másféle technikával kell rá gyakorolni. Másrészt egyedül kiállni sokkal nagyobb felelősség, minden hangra figyelni kell, fejből megy minden, nagy pszichikai és fizikai megterheléssel. Meggyőződésem, hogy a pécsi együttesből sokan lennének képesek eljátszani egy-egy versenyművet, de lelkileg nem vállalják az efféle nyilvánosságot.

Dvořák hegedűversenyét a szólisták többnyire dinamikusan adják elő, Deák Márta viszont lírai oldalról közelítette meg.

Nyilván ilyen a személyiségem, amit örömmel vállalok. Hogy Beethoven vagy Bartók művét hogy adnám elő azt nem tudom, a stiláris utat bizonyosan követném, de ahol lehet ott az érzelmesebb vonalon haladok.

Londonban a Királyi Filharmonikusok tagja volt. Mi hozta mégis haza?

Ez egyéves próbajáték volt, ott senki nem kap rögtön szerződést. Folytathattam volna, de nem akartam az angol közösség részévé válni, itthon akarok élni. Viszont sok hasznos tapasztalatot szereztem.

Hogy értékeli az Év Zenekari Művésze címet?

Én annak alapján szavaztam valakire, hogy az egyéni tudása és a zenekari posztja alapján mennyit tesz hozzá az együttes megszólalásához, és miként építi emberként a közösséget. Bízom benne, hogy rám is hasonló elvek alapján voksoltak.

Van valami kézen forgó fogyókúra recept a zenekarban? Hiszen többen is látványosan megváltoztak az elmúlt hónapokban.

Koncertmester társam, Bujtor Balázs húsz kilót adott le, én csak feleannyit. Nem tudom a módszerét, jómagam diétás étrenddel és fitneszedzővel jutottam idáig. Megérte, mert kötött energiák szabadultak fel így, fizikailag és idegileg is jobban bírom most a terhelést.

Erről szól egy napja: próba vagy koncert és olykor fitneszterem?

Imádok hímezni és megszállott moziba járó vagyok. A szórakoztató filmek vonzanak, Jane Austin művei például, melyeket angolul, eredetiben olvastam, s most filmen is a kedvenceim.

1982-ben született. Édesapjánál, Deák Györgynél és Sándor Jánosnál való tanulmányai után 2005-ben Perényi Eszter osztályában szerzett hegedűművészi és hegedűtanári diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen; felvételt nyert a londoni Royal Academy of Music posztgraduális előadóművész-képzésére, ahol 2007-ben végzett Pauk György növendékeként.
Gyermekkora óta nyertese a hazai országos versenyeknek, döntős versenyzője a nemzetközi megmérettetéseknek. Több ízben fellépett a Magyar Rádióban, szólistája volt a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarnak, a Duna Szimfonikus Zenekarnak, visszatérő vendége számos város kulturális fesztiváljainak, mint Graz (Ausztria), Budapest, Szombathely, Stuttgart (Németország), Pécs és Debrecen.
2007 szeptembere óta a Pannon Filharmonikusok koncertmestere, 2008 óta a Villányi Vonósnégyes primáriusa.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!