Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Bogányi Tibor köszöntője

Kedves pécsi zenebarátok!

Suomalainen sisu. A finn erő! A városban kihelyezett reklámanyagokon ezt az érdekes mondatot olvashatták a portrém mellett. Mit jelent ez? – kérdezhették magukban. SISU, a „finnség esszenciája”. Az az életenergia, melyet a finnországi szélsőséges éghajlat követel meg az ott élőktől: életerő bármilyen nehéz körülmények között. A finnek úgy tapasztalják, hogy amikor elhagyják az országot, külföldre utaznak, magukkal viszik a finneknek ezt lelki erejét, ez jelenti „finnségük” lényegét. Ezt az erőt hozom én magammal minden alkalommal, amikor a pécsi zenekar elé állok. 12 évesen kerültem Finnországba, azóta élek ott, már kétszer annyi időt töltöttem második hazámban, mint itthon. A gyökerem, az anyanyelvem magyar, így magyarnak és finn-nek is vallom magam. E kettősség biztos vagyok benne, hogy segíteni fogja a Pécsett töltött éveimet: finnként a skandináv innovatív, ugyanakkor tiszta fejű, de melegszívű énemet szeretném kamatoztatni, magyarként a megértő, a hazai viszonyokban talán eligazodó, ugyanakkor a kevéssé európai szokásokon felülemelkedő énemet kívánom érvényre juttatni.

„Mesternek” szegődtem a Pannon Filharmonikusok piramisának építkezésére. A feladat számomra is kihívás. Személyes karrieremben ezeknek az éveknek azonos súlya van a zenekaréval, ezért őszintén bízom benne, hogy vezetésemmel sikerre visszük közös célunkat: nemzetközi szintéren megmutatni, hogy a Kodály Központ rezidens zenekara az „építészeti Stradivarival” azonos minőséget képvisel. Pécs számára igazi, állandó nagykövet lehet ez az együttes, és az én feladatom, hogy ezt méltóképpen mutassuk meg a nagyvilágban.

Karmesterként nem szavakkal, hanem a kezemmel, szememmel, szívemmel kívánom az együttest irányítani, mert meggyőződésem, hogy a megálmodott piramis építésének bábeli zűrzavarát csak úgy kerülhetjük el, ha tisztán a zenére figyelünk. Ezt ígérem kedves közönségünknek is: Pécsett töltött minden pillanatomban a zenére, és a zenekara fogok figyelni.

Szép, élménytelei hangversenyeket kívánva szeretettel várja Önöket,

Bogányi Tibor
vezető karmester

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!