Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Délvidék: kultúraközvetítő szerepvállalás

Kultúraközvetítő szerepben a Pannon Filharmonikusok.

Az együttes idei évadában gyakori szereplője lesz a határon túli magyar lakta területek koncerttermeinek. Tavasszal egy sokállomásos koncertkörút keretében az erdélyi, valamint a vajdasági magyar közönségnek játszik az együttes. Valamennyi hangverseny egyik kiemelt küldetése a magyar kulturális identitás megőrzésének − magyar zeneművek előadásán keresztül történő − támogatása.

A PFZ emellett szoros kapcsolat kiépítésén dolgozik a horvátországi Eszék városával. Az eszéki Magyar Konzulátus meghívására idén karácsonykor második alkalommal játszik a magyar közönségnek az együttes. Az ünnepi hangversenyt 2016-ben három további hangverseny követi.
Horvátországban ráadásul nem áll meg Eszéknél a Pannon Filharmonikusok, az együttes kivételes együttműködésbe kezd a Rijekai Horvát Nemzeti Színház Opera Tagozatával, melynek kereteit a napokban skicceli fel a két társulat.
Történelmi beágyazottsága miatt a magyarországi Pécsre és a horvátországi Rijekára egyaránt igaz, hogy nemcsak földrajzi, de a kulturális szférában betöltött szerepe okán is stratégiai helyszíne, megkerülhetetlen pontja hazájának. Mindkét város magasan pozícionált színtér az európai értékek képviseletében, ezen értékek egymás közötti és a délvidéken túlmutató közvetítésében pedig Pécs és Rijeka művészeti együttesei jutnak kitüntetett szerephez. A Pannon Filharmonikusok együttese és a Rijekai Horvát Nemzeti Színház Opera Tagozata jelen arra tesz vállalást, hogy egy délvidéki kulturális híd kiépítésével egyben egy a dél-európai kultúra átjárhatóságát célul kitűző misszió alapjait is leteszi. Az együttműködés elsődleges célja a társulatok nyelv-független művészi kifejezőerején keresztül olyan kölcsönösen inspiráló közeget teremteni, mely mindkét fél és mindkét ország zenei kincseinek felmutatására lehetőséget ad, ráadásul az európaiságnak egy kulturális kontextusban értelmezett újfajta dimenzióját rajzolja meg, mely a művészeti értékek kölcsönös megismerésén és a magas színvonalú művészeti munkához elengedhetetlen tudás cseréjén alapszik.
„A Pannon Filharmonikusok a pécsi kultúra legfontosabb exportőre. Az eddigi hallgatólagos elvárások mára konkrét kívánalomként fogalmazódnak meg a zenekarral szemben, többek között az is, hogy a hazai és a pécsi kultúrát a határon túl is megfelelő módon reprezentálja, s leginkább a déli irányban tegye mindezt.  E cél megvalósításához kiváló eszközök azok az együttműködések, amiket a zenekar Eszék, Zágráb és Rijeka városával kialakított” – fogalmazott Páva Zsolt, Pécs polgármestere a zenekar évadnyitó eseményén.

A rijekai együttműködés első eseménye 2015. október 3-án, a rijekai Horvát Nemzeti Színház épületének 130 éves évfordulóján adott gálakoncert lesz.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!