Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Első alkalommal vezényel karmesternő pécsi színpadon

Február 23-án ismét egy új területen készül premierre a Pannon Filharmonikusok zenekar, ezúttal első alkalommal vezényel női karmester szimfonikus zenekart Pécsett.

A művészvilágban mind a mai napig kifejezetten ritkaságnak számít, ha női karmester áll egy szimfonikus zenekar élére, s a Pannon Filharmonikusok zenekar meghívására Magyarországra érkező, mindössze 31 éves Eva Ollikainen, a skandináv országokban széles körben elismert dirigens lesz az első hölgy, aki a kétszáz éves Pannon Filharmonikusok zenekart vezényli.  Fiatal kora ellenére a művésznő olyan zenekarokkal ápol rendszeres kapcsolatot, mint a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Svéd Rádiózenekar és az Izlandi Szimfonikusok.

 

 

A karmesternő, aki nővére zongorajátékát hallgatva gyakorlatilag születésétől fogva együtt él a zenével, háromévesen kezdett zongorázni, majd 12 éves volt, amikor először vezényelt zenekart. Legutóbbi évadának fellépései közül kiemelkedett a Berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Londoni Szimfonikusok, a Brüsszeli Filharmonikusok és az Új Japán Filharmonikusok vezénylése.


A Maestra 2008-ban debütált a Svéd Királyi Operában Ravel Pásztorórájával és Sztravinszkij Csalogányával. A Finn Nemzeti Operában a Hattyúk tavát és a Csipkerózsikát vezényelte. A 2003-as Jorma Panula Karmesterverseny nyerteseként hívták meg az Allianz kulturális alapjának akadémiájára, ahol lehetősége volt a Londoni Filharmonikusokkal és Kurt Masurral, illetve Christoph von Dohnányival dolgozni. 2006-ban a Tanglewood Music Center társkarmestereként a közönség és a kritika elismerését is elnyerte. Eva Ollikainen egyik mestere az a Jorma Panula volt, akinél a pécsi zenekar vezető karmestere, Bogányi Tibor is tanult.

 


A finn karmesternő szerencsésnek tartja magát, amiért elfogadó országba született, pályafutása során sem pozitív, sem negatív megkülönböztetést nem jelentett számára női mivolta. Példaképei közt női dirigens nem szerepel, az élő karmesterek közül a legnagyobb hatást Kurt Masur, Bernard Haitink, Antonio Pappano és Jukka-Pekka Saraste gyakorolták rá.
Legutóbbi fellépésén a Svéd Királyi Operában vezényelte a Diótörőt, a pécsi koncertet követő időszakban pedig nagyzenekari hangversenyeket dirigál a skandináv országokban, és előtte áll egy fellépés a tokiói Suntory Hall-ban a tokiói Metropolitan Szimfonikus Zenekarral. A karmesternő Pannon Filharmonikusokkal közös február 23-i koncertjének külön érdekessége, hogy Eva Ollikainen két híres nőalakot megidéző művet is vezényel.

A komolyzene mellett Eva Ollikainen a hajózás szerelmese, a közelmúltban két évre letette a karmesteri pálcát, hogy egy klasszikus vitorláson elhajózzon a déli-sarkra és Dél-Afrikába, emellett pedig kitanulta a tradicionális vitorláshajók építésének fortélyait.

 

 

„Zenekarunk számára mindig kihívás új szakmai irányokat felfedezni. Első ízben játszunk női karmesterrel, aki nem csupán nőiességében nyújt különlegességet, hanem a szakmai hozzáértésében is, amellyel a finn zeneszerző, Sibelius műveit interpretálja. A Pannon Filharmonikusok több mint fele női muzsikusokból áll, így igazán izgalmas, hogy a próbafolyamat során lesz-e a művészeknek olyan tapasztalatuk, hogy más együtt dolgozni egy női, mint egy férfi karmesterrel” - mondta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok zenekar igazgatója.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!