Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Európai koncertturné - Ez történt!

2013. december 21-én elindult a Pannon Filharmonikusok európai koncertkörútjára. A turnéval kapcsolatos hírekről itt tájékozódhat!

A következő hetekben koncertturnén mutatkozik be Európának a PFZ. A Pannon Filharmonikusok Svájc és Németország kiemelkedő hangversenytermeiben lép színpadra. Kövesse a honlapon az eseményeket.

 

 

2013. január 5. - Újabb sikeres koncertek Luzernben és Zürichben

 

Európai koncertkörútjának vége felé közeledve a svájci Luzernben, majd Zürichben adott koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekara.

A mindössze 14 éves,Jean Novel kortárs francia építész által megalkotott luzerni épületkomplexum másfél ezer fős koncertterme a − Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozatának is otthont adó − Művészetek Palotája Bartók Béla hangversenytermének ötletadója, előképe. A két terem meglehetősen hasonlít. Mindkettő egy többfunkciós épületben található, egyik is, másik is vízparton áll, a termek kialakítása ugyanolyan, valamint ugyanaz az akusztikai hangvető berendezés teszi mindkettő hangzását páratlan élménnyé, ugyanis akusztikai tervezőjük is azonos, mindkettő Russel Johnson munkáját dicséri. (A zenekar budapesti koncertsorozatának következő állomása: 2014. január 24., JÉGKÉK)

Ismételten állva ünnepelte a közönség a Pannon Filharmonikusokat január 4-én szombaton este a zürichi Tonhalle közel 1500 férőhelyes nagytermében adott koncert után. Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyében IlyaGringolts hegedűművész volt az együttes partnere. A koncertet Dvorak IX. Újvilág szimfóniája zárta.

A páratlan szépségű zürichi Tonhalle egyike a világ legjobb akusztikájú termeinek. A historizáló stílusban épült Tonhalle 1455 férőhelyes hangversenycsarnokkal bír. Az épületet 1895-ben avatták fel Johannes Brahms Op. 55-ös Triumphlied című kompozíciójával, s a szerző maga dirigálta a rezidens zenekart, a TonhalleOrchestert. Megfordult itt Richard Wagner, Paul Hindemith és más Svájchoz kötődő zeneszerzők is, többek között Igor Sztravinszkij, Frank Martin vagy Szergej Rahmanyinov. A pulpitusra olyan híres karmesterek álltak fel, mint Ernst Ansermet, Wilhelm Furtwängler, Otto Klemperer vagy Solti György.

A zenekar európai koncertkörútjának záróakkordjára és egyben csúcspontjára ma este, 2014. január 5-én, a Berlini Filharmónia nagytermében kerül sor. A 2400 férőhelyes hangversenycsarnokban a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával lép színpadra, Andrei Gavrilov világhírű zongorista közreműködésével, műsoron Kodály, Rimszkij-Korszakov és Rahmanyinov művei.

 

2013.01.01. - Genfben is a Pannon Filharmonikusok köszöntötte az újévet

 

A Pannon Filharmonikusok zenekara december 31-én, az újév alkalmával elsőként a genfi Victoria Hall közönségét köszöntötte játékával. A Svájcban, 1500 néző előtt adott nagysikerű ünnepi hangversenyen Andrei Gavrilov zongoraművész mellett színpadra lépett a 2013. évi Armel Operafesztivál két nyertese, a legjobb női előadó címet elnyert szerb Jelena Končar és a legjobb férfi előadónak választott francia Sebastien Obrecht.

A két énekes szólista és a zenekar közös produkciója zajos sikert aratott, csakúgy mint a szünetben dedikálást tartó Andrei Gavrilov zongorajátéka, aki két ráadással is megörvendeztette a közönséget.

A Pannon Filharmonikusok mind hazai, mind nemzetközi közönségének boldog új évet kíván.


A genfi Victoria Hallról

A John Camoletti tervei alapján készült, 1894-ben megnyílt koncertterem felépítését a szenvedélyes zenerajongó, Daniel Fitzgerald Packenham Barton svájci brit konzul finanszírozta. Hazája uralkodójának tiszteletére a terem Victoria királynő nevét viseli, a tulajdonjogot pedig Barton 1904-ben a városra ruházta.
A reprezentatív épület homlokzatát a francia 'beaux-arts' stílus jellemzi, a bejárat felett a Barton család címerével, és tizenhat zeneszerző márványba vésett nevével. Az előcsarnok szerény díszítettsége után a látogatót felkészületlenül éri az 1600 férőhelyes hangversenyterem eleganciája. A nézőtér pompája kiváló akusztikai adottságokkal társul. Sajnos az 1980-as években tűz pusztított a belső térben, Genf városa azonban újjáépítette a termet, így ma is eredeti szépségében csodálhatjuk meg. A Victoria Hall elsősorban klasszikus zenei koncertek színtere, de helyet ad jazz és világzenei koncerteknek is.

 

2013. december 29. - Hamburgban is letette névjegyét a Pannon Filharmonikusok

 

   Félidőhöz érkezett a Pannon Filharmonikusok hangversenykörútja, melynek keretében az együttes Nyugat-Európa impozáns koncerttermeiben lép nemzetközi közönsége elé.

   Sorrendben a hatodik koncertjét december 29-én Hamburgban adta a pécsi társulat Guliano Sommerhalder trombitaművész és Romaine Bolinger hegedűművész közreműködésével. A hangversenynek a Laeiszhalle kamaraterme adott otthont.

A Laeiszhalléról

   Carl Laeisz, egy hajózási társaság tulajdonosa végrendeletében 1,2 millió márkát ajánlott fel koncertterem létesítésére, tervét özvegye tovább támogatta, így nyitott meg 1908-ban a Laeiszról elnevezett csarnok, Németország akkori legmodernebb hangversenyterme, mely máig az egyik legszebb neobarokk terem Európában. Az impozáns épület kezdetektől nagy szerepet játszott a város zenei életében, a klasszikus zene csillagainak sorát vonzotta Hamburgba. Olyan zenei nagyságok vezényelték itt műveiket, mint Szergej Prokofjev, Richard Strauss, Igor Sztravinszkij vagy Paul Hindemith. Az 1930-as években megfordult itt Yehudi Menuhin és Maria Callas is.
   A második világháború bombázásait csodálatos módon sértetlenül vészelte át az épület, ám a brit fegyveres erők 2025 férőhelyes nagytermét katonai hírközlési és rádiós célokra használták, itt tárolva több mint 60000 lemezt is. Napjainkban a terem a legkülönbözőbb rendezvényeknek ad otthont, komolyzenei koncerttől népzenén át a jazzig.

A zenekar következő koncertjét Szilveszter napján a genfi Victoria Hall hangversenytermében adja.

 

 

2013. december 27. - Zürichben is bemutatkozott a Pannon Filharmonikusok

 

  Karácsony másnapján a svájci Zürichben is sikerrel, telt ház előtt mutatkozott be a Pannon Filharmonikusok. A zenekar európai koncertkörútjának csütörtöki, negyedik állomása egyben egy jótékonysági eseménysorozat csúcspontja is volt: a hangversenyen, a hallgatóság soraiban a 20 éve alapított genfi székhelyű Green Cross civil szervezet tisztségviselői és támogatói is jelen voltak. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta a zenekar partnereként színpadra lépő világhírű pianista, Andrei Gavrilov zongorajátékát, aki a jótékonysági szervezet egyik nagykövete is.

  A koncertnek a páratlan szépségű zürichi Tonhalle nagyterme adott otthont, mely egyike a világ legjobb akusztikájú termeinek. A historizáló stílusban épült Tonhalle 1455 férőhelyes hangversenycsarnokkal bír. Az épületet 1895-ben avatták fel Johannes Brahms Op. 55-ös Triumphlied című kompozíciójával, s a szerző maga dirigálta a rezidens zenekart, a Tonhalle Orchestert. Megfordult itt Richard Wagner, Paul Hindemith és más Svájchoz kötődő zeneszerzők is, többek között Igor Sztravinszkij, Frank Martin vagy Szergej Rahmanyinov. A pulpitusra olyan híres karmesterek álltak fel, mint Ernst Ansermet, Wilhelm Furtwängler, Otto Klemperer vagy Solti György.

Hangversenykörútjának következő koncertjét december 28-án, 20 órakor, a lipcsei Gewandhaus Mendelssohn termében adja a Pannon Filharmonikusok.

 

 

2013. 12.24. kedd - Lipcsét is bevette a Pannon Filharmonikusok

 

A Pannon Filharmonikusok európai koncertkörútjának harmadik állomásaként december 23-án este a Lipcsei Gewandhaus hangversenytermében adott koncertet közel 1000 fős közönség előtt.

A koncerten Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyében Kirill Troussov hegedűművész lépett szólistaként a színpadra, akit a zenekar rendkívüli érzékenységgel kísért, és aki emiatt elismerését fejezte ki a Pannon Filharmonikusok játékát illetően. Mint mondta, a Kodály Központ sem ismeretlen előtte, sokat hallott már Pécs páratlan hangversenyterméről, és szívesen ellátogatna a baranyai városba a közeljövőben. 

A koncert műsorát Rimszkij-Korszakov Seherezádé című műve zárta, melyben Deák Márta, a zenekar Fischer Annie-ösztöndíjas koncertmesterének hegedűjátékát élvezhette a német közönség.

A lipcsei Gewandhaus – a modern épület ellenére – jelentős múltra tekint vissza. Az első Gewandhaus 1498-ban épült az óvárosban, és eredeti funkciója fegyvertár volt. A Gewandhaus nevet az emeletet elfoglaló gyapjú és szövetkereskedők csarnokáról kapta az épület. (A Gewand német szó öltözetet, ruhát jelent.) 1743-tól szerveztek itt koncerteket, melyek sikere okán 1781-ben a ház második emeletére egy koncerttermet építtettek. Ebben a teremben hangzott fel először Beethoven 5. zongoraversenye, Schubert 'Nagy' C-dúr szimfóniája, Schumann Tavaszi szimfóniája és Mendelssohn hegedűversenye. Itt adta bemutatkozó koncertjét Clara Wieck, fellépett Liszt, Berlioz, Weber és számos más zenei nagyság.
Az Új Gewandhaus 1884-ben épült fel, formája alapján 'cipősdoboznak' nevezett akusztikus modellje számos más hangversenyterem építészeti mintájául szolgált. Ebben a teremben olyan művészek fordultak meg, mint Bruckner, Hindemith, Stravinsky, Grieg, Richard Strauss, valamint Reger versenyműveinek bemutatóira is itt került sor. A második világháborúban elszenvedett sérülések miatt 1977-ben a harmadik, a ma is működő Gewandhaus is elkészült. Több mint 1900 férőhelyes terme kiváló akusztikájú, a látogatókat – ahogy a korábbi épületekben is - Seneca idézete fogadja:  „Res severa verum gaudium.”, vagyis „A komoly dolog valódi élvezet.”

A Pannon Filharmonikusok ma délután már az ünnepre hangol, a szent estét meghitt környezetben, együtt, Berlinben tölti a társulat. Következő koncertjét december 26-án a zürichi Tonhalléban adja a zenekar.

 

 

 

2013.12.23. hétfő - Állva tapsolt a berlini közönség

 

Telt házas koncertet adott tegnap délelőtt a Pannon Filharmonikusok a Berlini Konzerthaus 1500 fős nagytermében. A német közönség – ráadást követelve – állva tapsolta a zenekart. A pécsi társulat Smetana Moldva című művével kezdte a hangversenyt, amin Csajkovszkij b-moll zongoraversenye és Strauss Kék Duna keringője követett.  A koncertet Dvorak IX. „Újvilág” szimfóniája zárta. A hangversenyen szólistaként Andrei Gavrilov, világhírű pianista működött közre, akit december 8-án már a pécsi közönség is megismerhetett a Pannon Filharmonikusok turnébemutató koncertjén.

 

  A berlini Konzerthaus (fenti képünkön) a város egyik legnagyobb hangversenycsarnoka. Az épület története századokra nyúlik vissza. 1785-ben nyitott meg a téren a francia színház, s később ennek átépítésével, kibővítésével, újjáépítésével jött létre helyén a Nemzeti Színház. Itt mutatták be Weber Bűvös vadász című operáját, és Beethoven 9. szimfóniájának berlini premierje is a színház falai közt zajlott. Adott itt koncertet a hegedű virtuóza, Paganini, és olyan neves zongoristák, mint például Felix Mendelssohn vagy Liszt Ferenc.

  A zenekar délután a berlini francia dómban (lenti képünkön) adott újabb, nagy sikerű koncertet, ahol Vass András állandó karmester dirigálta a társulatot.

  A Pannon Filharmonikusok december 21-én indult nyugat-európai koncertkörútra, melynek keretében 10 hangversenyt ad. Következő koncertjét a Lipcsei Gewandhaus közel 2000 fő befogadására képes hangversenytermében adja december 23-án  este 20 órakor.

 

 

 

2013. 12.21. szombat  - Elindult a zenekar

 

Szombaton hajnalban elindultak azok a buszok, amely a Pannon Filharmonikusok muzsikusait utaztatják az együttes európai hangversenykörútjára. A zenekar hamarosan megérkezik Berlinbe. A turné első koncertjét december 22-én, 11 órakor a Berlini Konzerthaus 1600 fő befogadására alkalmas termében adja majd a társulat.

Úton Drezda és Berlin között

Úton Drezda és Berlin között

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!