Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Fuvolista lett a közönség kedvence

Szentgyörgyváry Albert kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől a Mesterek és Tanítványaik koncerten. A hallgatóság hat kiemelkedő tehetség közül választhatta ki a számára legkedvesebb fellépőt. A díj kapcsán a fiatal fuvolistával beszélgettünk.

Először játszottál együtt szimfonikus zenekarral. Milyen élmény volt ez számodra?
Abszolút pozitív, nem mindennapi lehetőség és élmény. Nagyon megtisztelve érzem magam, hogy felléphettem a Pannon Filharmonikusokkal.

A sok gyakorlás, verseny, fellépés ellenére ez még egy szokatlan helyzet volt neked. Nem izgultál?
Izgultam kicsit a próbán és a fellépésen, de az első két ütem eljátszása után el is múlt az érzés. Utána már csak a közös játék számított.

A zenekarral megtaláltad a hangot?
Szerintem igen. Megpróbáltam húzni őket, hogy jöjjenek utánam.

Szoros versenyben, de magabiztosan nyerted a koncerten tartott közönségszavazást. Meglepődtél?
Sok ismerős, barát és családtag jött el szurkolni, nagyon jól esett, hogy támogattak, de azért erre nem számítottam.

Kilencen vagytok testvérek. A Mecsextrém Park által felajánlott belépőjegyek is a legjobb helyre kerültek.
Ó, már a koncert előtt felcsillant a szemem a nyeremény láttán. És nagyon örülök neki, mert szerintem remek ötlet volt: már meg is van, hogy kikkel megyek el!

Akkor a zenei tudásod mellett majd az egyensúlyérzéked is bemutathatod.
Igen, szabadidőmben szeretek zsonglőrködni, és volt már, hogy egykerekű biciklizés közben fuvoláztam.

Itt a szünidő, a nyár. Sok gyakorlással készülsz az őszre?
Természetesen: de azért már elterveztem a barátokkal a nyarat, mielőtt elkezdem a szakközépiskolát.

Szentgyörgyváry Albert 1999-ben született Siklóson, kilencgyermekes család legfiatalabb tagjaként. Szülei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a testvérek közül (saját választásuk alapján) mindenki tanuljon meg hangszeren játszani. Albert választása a fuvolára esett, még óvodásként kezdte meg tanulmányait Huszár Eszter felügyelet alatt. 2010-ben kiemelt arany minősítést kapott a megyei fafúvós találkozón, 2011-ben a Dél-Dunántúli Regionális versenyen ért el első helyezést, 2012-ben a Jeney Zoltán Országos Fuvolaversenyről szintén az első díjat hozhatta el. 2013-ban a megyei fuvolatalálkozón kiemelt arany minősítéssel és a verseny fődíjával gazdagodott, a Nemzetközi Anton Eberst Fuvolaversenyen pedig második helyezést ért el. Idén az V. Dél-Dunántúli Regionális Fafúvós Versenyen az első helyezést és a fődíjat nyerte el. Az IX. Országos Fuvoladuó és Kisegyüttes Versenyen duó és trió kategóriában is második helyezést ért el társaival. A zenélésen kívül prózamondással, néptánccal, népdalénekléssel és egykerekű biciklizéssel, zsonglőrködéssel foglalkozik a szabadidejében. Középfokú tanulmányait ősztől a Pécsi  Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában folytatja.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!