Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Három éve a Kodály Központban

"A Pannon Filharmonikusok munkája a Kodály Központ művészeti életének zsinórmértéke"  – mondta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója azon a a budapesti sajtótájékoztatón október 8-án,  amit a Zsolnay Örökségkezelő Kft. szervezett a Kodály Központ elmúlt 3 évét bemutatandó.

"Izgalmas feladat volt egy nemzetközi színvonalúnak megálmodott műhelyben elképzelni önmagunkat – emlékezett vissza az igazgató a Kodály Központ átadása előtti időszakra -, komoly kihívás egy ilyen kiváló hangversenytermet tartalommal megtölteni. A ház rezidens zenekarának lenni azt jelenti, hogy a hangversenyterem és az azt tartalommal megtöltő együttes együtt éli mindennapjait."
Pécs kapcsán Horváth Zsolt kiemelte, hogy "ha egy város kulturális színtérként szeretné definiálni magát, ahhoz nemcsak az kell, hogy fesztiváleseményeknek adjon teret, és ezek keretében színvonalas produkciókat lásson vendégül, hanem az is elengedhetetlen, hogy a város saját művészeti élete, kulturális produktuma méltó legyen a  nemzetközi életben való megjelenésre. A Pannon Filharmonikusok ennek szellemében dolgozik, és állít évi 42 nagyzenekari koncertet színpadra, melyet közel 30 gyerek- és egyéb program egészít ki. Mindez a hazánkban páratlan zenekari teljesítmény nagyon jó szakmai közösséget feltételez" – hangsúlyozta az igazgató.
A sajtótájékoztatón Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes vezetője elmondta, amikor néhány évvel ezelőtt először hallotta játszani a Pannon Filharmonikusokat a Kodály Központ koncerttermében, azt érezte, új minőség született. Az Amadinda szakmai irányítója nagyon várja a zenekarral közösen színpadra vitt novemberi produkciót, ahol Gyöngyössy Levente a zenekar rezidens zeneszerzőjének Sinfoni Concertante című, új műve szólal majd meg, melyet a szerző kifejezetten a Pannon Filharmonikusok és az Amadinda együttes számára írt. A koncertet a budapesti közönség november 15-én hallgathatja meg a Művészetek Palotájában.

Mint arról Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője beszámolt, a Kodály Központban az elmúlt három évben 346 hangverseny kapott teret, ebből közel 180 hangversenyt a Pannon Filharmonikusok előadásában vagy szervezésében hallhatott a közönség.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!