Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Horváth Zsolt Igazgató köszöntője

A Pannon Filharmonikusok, pontosabban Pécs város komolyzenei hangversenyélete 2011-ben lesz 200 esztendős. Kettőszáz év: a magyarság történetében, tekintsük bár a kultúra bármely oszlopát, kiemelkedő, felelősséget teremtő kötelék. Gondoljuk el: kétszáz éve még nem volt kiegyezés, sem forradalom és szabadságharc, de még reformkor sem volt, és Pannónia déli felében, Pécsett már szimfóniákat játszottak.
2011-ben, a kétszáz éves jubileumon már a kezünkben lesz a bizonyítvány, amit Európa frissen állított ki rólunk, kulturális fővárosáról, annak meghatározó és megkerülhetetlen intézményéről. Minden bizonnyal vadonatúj, alig fölszentelt hangversenytermünkben nézegetjük ezt a bizonyítványt, s akkor már biztosan tudjuk, mit tettünk jól, mit kellett volna másképp.
Nekünk ma, 2006-ban az a felelősségünk, hogy a 2010-es vizsga, a világ nyilvánossága előtti nagy megmérettetés elismerést hozzon Pécsnek, örömet a közönségnek. Bár a bemutatkozás jogát csak nemrég nyertük el, lélekben erre készülünk már évek óta.
A 2007-es esztendő a tanítás és tanulás éve Pécsett, és ez zenei évadunk mottója is. A világirodalom legnagyobb alkotásaitól kölcsönözzük egy-egy koncertünk címét, hogy az irodalom metamorfózisából a zene segítségével eljussunk a lélek katarzisáig. Az alapkönyvtől, a Bibliától indulva tanulunk, s tanítunk is egyben: megmutatjuk, mily sokszínű is az, ami művészi lényegét tekintve ugyanaz.
Aki vizsgára, jubileumra készül, annak nem elég csak belül, fejben és lélekben felkészülnie. Alkalomhoz illő öltözék, köntös is kell az ünnephez. Ennek az "öltözéknek" fontos eleme ez a könyvecske is, ami - hiszem - nem egyszerű programfüzet: kordokumentum és bizonyítvány is, lenyomata egy életszakasz teljesítményének. Azzal a lemezzel válik teljessé, amelyet évadunk végén adunk ki, s amelyen minden koncertünk hallható, felidézhető, utólag is számon kérhető. A lemez helyét e könyv hátuljában már most kialakítottuk, mint valami leckekönyv végén az eredményt összegző, értékelő rovatot.
Abban bízunk, hogy ez a könyv, s vele a majdani, Tanítás és tanulás címet viselő CD odakerül az Ön zenepolcára is, aztán majd mellé a következő, a 2008-as, és így tovább, éveken és akár generációkon átívelő hagyományt teremtve. Ebben a vállalásban számítunk Önre is: legyen a kritikusunk. Szigorú, de bölcsen türelmes ítész, aki velünk együtt örül a mának, s lelkesedik a holnapért. Aki nemcsak a majdani díszes hangversenyteremben kér magának helyet, de unokáját kézen fogva velünk tart, s lelkesít a hétköznapokban is.

A kétszáz éves múlt és 2010 kötelez. A Pannon Filharmonikusok tudja, s teszi a dolgát. Legyenek Önök a tanúink, osztozzanak velünk a muzsikálás örömében.

Horváth Zsolt
igazgató

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!