Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Képzőművészet és zene

A Pannon Filharmonikusok idei budapesti hangversenysorozata - a zenei korszakok és műfajok sokszínűségre utalva - az Öt szín címet kapta. A koncerteken egy-egy kortárs festménnyel is megismerkedhet a közönség.

Pécs szimfonikus zenekara az egyetlen az országban, amely évek óta saját sorozattal van jelen a főváros zenei életében. Az együttes budapesti koncertjeinek immár hagyományosan a Művészetek Palotája  ad otthont. A zeneirodalom széles palettájáról merítő koncertek idén a Caput Mortuum, a Jégkék, az Üvegzöld, a Tűzvörös és az Aranyokker árnyalatait idézik. A koncertsorozat a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal történő együttműködésben valósul meg, „célunk megmutatni, hogy a zene és a képzőművészetek − mint mindig − manapság is kiegészítik, inspirálják egymást. E kettőt együtt, egymás segítségével szeretnénk közelebb vinni a közönséghez” – mondta Fertőszögi Péter, az alapítvány kuratóriumi elnöke a társulat fővárosi sajtótájékoztatóján. Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere kifejtette, az együttműködés keretében koncertenként egy-egy, az alapítvány birtokában lévő kortárs kép kerül kiállításra a MÜPÁ-ban. Egy képet továbbá Zászkaliczky Ágnes, festőművész készít majd a zenekar felkérésére.  
Az öt koncertből álló sorozat közönségét illetően ma már 80 % a bérletesek aránya. „A fővárosi zeneértő közönségünk kötelez – mondta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója -, Budapesti jelenlétünk célja elsősorban megmutatkozni, fontos számunkra, hogy kiváló előadásokkal vegyünk részt a város rendkívül izgalmas zenei életében. Mindenekelőtt partnerséget keresünk, legyen szó zeneszerzőkről, előadóművészekről vagy akár a közönségről.”
Az együttes budapesti koncertjein is nemzetközi hírű művészekkel dolgozik együtt, a 2013/2014-es sorozatban valamennyi szólista a hazai zenei élet elitjéből kerül ki. A novembertől májusig tartó sorozatban felcsendül majd Vígh Andrea hárfajátéka, Fenyő László gordonkaszólója, Beethoven Hármasversenyében pedig Baráti Kristófot, Várjon Dénest és Várdai Istvánt hallhatja a MÜPA közönsége.
A zenekar budapesti sorozatának évadnyitó koncertjére 2013. november 15-én, 19.30-kor kerül sor. A koncert Gyöngyösi Levente Sinfonia concertante című művének fővárosi ősbemutatója. Gyöngyösi Levente generációjának kiemelkedő képviselője, számos verseny győztese és rangos díjak tulajdonosa. 2012 óta a Pannon Filharmonikusok rezidens zeneszerzője. „Egy szimfonikus zenekar ilyen mértékű bizalma a zeneszerző felé nagy megtiszteltetés, és Magyarországon igen ritka” – véli a komponista. A Sinfonia concertante a zenekar felkérésére készült, a művet a szerző kifejezetten a társulat és az idén 30 éves jubileumát ünneplő Amadinda Ütőegyüttesnek komponálta. Rácz Zoltán, az együttes művészeti vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „kortárs zenén kívül nem létezik más, minden zenei művet vagy most írnak, vagy most játszanak”.
Az évadnyitó előadáson a Gyöngyösi-darab mellett Sztravinszkij idén 100 éves műve, a zenetörténeti mérföldkőnek számító Tavaszi áldozat kerül műsorra.

Az évadban mindemellett a 150 éve született Richard Strauss emléke előtt is tiszteleg a zenekar − Don Quixote című művének előadásával.

A zenekar budapesti koncertsorozatára korlátozott számban még jegyek és bérletek is kaphatók.

 

(Fotó: Dobó László)

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!