Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Később szívesen tanítanám az utánam következő generációkat

Horváth Apor Boldizsár egyike a 10 szólistának, akik idén bekerültek a Mesterek és Tanítványaik tehetségkutató programba. A közönség megszavazhatja kedvenc jelöltjét, melyhez egy-egy rövid interjúval igyekszünk segítséget adni. Most Aporról tudhatunk meg érdekességeket.

 

Idén 10-től indul a visszaszámlálás, ami azt jelenti, hogy a Mesterek és Tanítványaik programba 10 tehetséges növendék került be és kapott lehetőséget szólistaként bemutatkozni széles közönség előtt a Kodály Központ színpadán a június 6-i koncerten.

A jelentkezők közül a közönség megszavazhatja kedvencét. A szavazás részletei IDE kattintva olvashatók.
Ismerjük meg jobban Horváth Apor Boldizsárt!

- Hogyan lett zongorista?
A zongora súlyából adódóan egy testes hangszer, ami játék közben olyan biztonságérzetet nyújt, amit egy másik hangszeren nem tudnék elképzelni. Csecsemő korában az embereknek az első szava anya, apa... nekem az "ongora" volt ami Z betű híján zongora.

- A zongoristák nagyon sokat gyakorolnak, jut idő fiatalnak lenni emellett?
A gyakorlás nem választható része egy darab megtanulásának. A gyakorlás és a tanulás, a legfontosabb része annak, hogy tanulókból majd tanárok lehessünk. Én minden reggel 5.30kor kelek, hogy bemenjek 6-ra gyakorolni. Az első óra kezdetéig van ehetőségem délelőtt gyakorolni, a további szükséges gyakorlási időt délután tudom beszorítani órák után, ha van szabad terem az iskolában. A tinédzserek átlag életét olyan formán nem tudom élni, mint egy átlag gímiben, mert ugye művészeti gimnáziumba járok és teljesen más itt az élet. Persze van, hogy kikapcsolódunk, és elmegyünk páran, beülünk egy kávézóba és beszélgetünk erről-arról.

- Miben támogatja a mestere Önt?
Ildi néni (Megyimóreczné Schmidt Ildikó) nagyon odaadó és mindent meg tesz azért, hogy tanítványaként elsajátítsam a zene minden fontos elemét, hogy majd beépítsem játékomba és tovább adjam a következő generációknak, ha majd én is tanári pályára lépek.

- Sok zenész édesszájú, Ön hogy van ezzel?
Én nagyon szeretem a gumicukrot. Mindig veszek magamnak hetenként egy vagy több zacskót belőle. Csokoládék közül az After Eight-et szeretem a legjobban, mert az a mentolos krém, ami benne van nagyon finom.

- A kisgyerekkor még nincs nagyon messze, melyik volt a kedvenc rajzfilmje?
Nekem kiskoromban is már a Scooby-doo volt a kedvenc rajzfilmem. Azt szeretem benne, hogy rejtélyeket oldanak meg és mindezt tréfás körülmények között, hiszen Bozont és Scooby-doo nem épp a csapat esze.

- A fiúknak általában van kedvenc focicsapatuk, gondolom Önnek is van egy ilyen?
Én a Barcelonának szurkolok, mert ők nem okoznak nekem csalódást, hisz majdhogynem mindig a csúcson vannak teljesítményüket illetően.

- Melyik a kedvenc internetes oldala?
Én nagyon szeretem a Youtube-ot, mert rengeteg érdekes információhoz lehet hozzájutni, ha jól használja a felhasználó. Persze itt lehet megtalálni a felvételeket is, amelyek érdekelnek minket, zenészeket. Naponta töltenek föl tartalmakat olyan felhasználók, akik már abból élnek, hogy fönt vannak a Youtube-on.

- A zongora mellett melyik a kedvenc hangszere?
A zongora mellett a kedvencem még az orgona, hisz az is egy hatalmas és egyben a legnagyobb a hangszerek között és a hangszerek királynőjének is szokták hívni.

- Hogyan éli meg, hogy a Pannon Filharmonikusokkal léphet fel?
Mindig is vágytam arra, hogy majd egyszer fellépjek szimfonikus zenekarral és az hogy elsőként a Pannon filharmonikusokkal állhatok egy színpadra, az egy külön pluszt ad az élményhez.

- A zenei pályán belül mivel foglalkozna szívesen?
Ha nagy távlatokban gondolkozom, akkor a gimnáziumból a Zeneakadémiára felvételiznék Pestre. Tanárnak tanulnék, és ha úgy alakul tanítani is elkezdenék már.

 

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 

 

 

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!