Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Koncert és közös mécsesgyújtás

Közös mécsesgyújtással kísért hangversenyre várja közönségét a Pannon Filharmonikusok október 31-én, pénteken 19 órakor.

A pécsi Kodály Központ előtti lépcsőn és márványpadokon a zenekar néhai tagjai emlékére gyújt majd gyertyát, és egyben arra hívja a koncertre ellátogató közönségét is, hogy adjon lángot egy mécsesnek, mely elhunyt szerettei emlékét megidézve ég el a hangverseny ideje alatt.

Az elmúlás fájdalmas ünnepét Brahms megrendítő erejű zeneművei teszik teljessé. A végzet dalát és a Német requiemet a zenetörténet a komponista legkiemelkedőbb kórusművei között tartja számon. Brahms requiem-műve rendhagyó alkotás, a szerző ugyanis – szakítva a gyászmisék és a kapcsolódó egyházi művek tradíciójával – nem a latint választotta az emlékezés nyelvének, hanem a Biblia Luther-féle fordításából válogatta a szöveget, talán épp azt hangsúlyozva ezzel, hogy az elmúlás fájdalma csak az anyanyelvén „beszélhető el”.

A koncertet nyitó zeneművet, A végzet dalát Hölderlin Hüperion című levélregénye címszereplőjének panaszos sorsdala ihlette. Brahms zeneműve a címadó költeményhez igazodva gyászos és tragikus tónusú alkotás, mégis a harmadik tétel vége már reményteli, eljön a megbékélés pillanata.

A Pannon Filharmonikusok a koncert előtt, a november 9-i Radnóti-emlékhangversenyre készülve a költő életét megidézve is gyújt egy gyertyát, melynek lángját a koncert napjáig élteti majd.

Jegyek még kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában vagy a www.jegymester.hu weboldalon.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!