Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Lakics Péter, a zenekar páholytagja lett az "Az év fiatal menedzsere"

Lakics Péter lett idén a Menedzserek Országos Szövetsége által átadott „Az év fiatal menedzsere" díj nyertese. Az elismerés a családi vállalkozások és a sikeres második generációs cégvezetés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Menedzserek Országos Szövetségének zsűrije egy családi vállalkozás ifjú vezetőjét jutalmazta e díjjal, de valójában az alapító édesapa Lakics László kitartó, következetes, kreatív, majdnem három évtizedes munkáját is a legnagyobb elismeréssel illette, továbbá a hazai családi vállalkozások meghatározó jelentőségét is hangsúlyozottan nagyra értékelte a 13 tagú testület. A Lakics Gépgyártó Kft. ugyanis évek óta a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület aktív tagja.

A fiatal vezető számára nem ez az első szakmai elismerés; a Dél-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége januárban neki ítélte „Az év vállalkozója” díjat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pedig a napokban adományozza neki „Az év üzletembere” kitüntetést.

A cég elődjét 1985-ben Lakics László egyéni vállalkozóként alapította. A száz százalékban a Lakics család tulajdonában lévő vállalkozás ma 250 fős munkavállalói létszámával, évi négy-öt milliárd forintos árbevételével a dél-dunántúli régió jelentős munkaadója. A Kft. termékstruktúrája a megújuló energiákhoz kötődik, elsősorban szélerőművek generátorainak részegységeit gyártják. A zsűri meglátása szerint az alapító által képviselt több évtizedes szakmai tapasztalatot kitűnően egészíti ki Lakics Péter gazdasági-pénzügyi felkészültsége és fiatalos dinamizmusa a vállalkozás vezetésében.

A válság a Lakics Gépgyártó Kft-t sem hagyta érintetlenül, ám ők a változást inkább lehetőségként igyekeztek megélni és nem akadályként.

"Felelős, családi tulajdonú vállalkozásként tartózkodtunk az elbocsátásoktól, viszont éltünk a minőségi cserék lehetőségével. A válság pozitív hatásaként számos olyan belső fejlesztésre, strukturális változtatásra jutott erőforrásunk, amivel a korábbi években nem tudtunk foglalkozni"- mondta Lakics Péter, a Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. "A válság hatására új piacokat építettünk, korábbi német piaci vevőkoncentrációnkat diverzifikáltuk, és mára már az európai motor- és generátorgyártás vezető szereplői gyakorlatilag kivétel nélkül vevőink közé tartoznak" – tette hozzá az Év fiatal menedzser díj nyertese.

Lakics Péternek sikerült a Lakics Gépgyártó Kft.-t növekedési pályára állítani; 2003 óta a vállalkozás pénzügyi mutatószámai folyamatosan javuló tendenciát mutatnak, és az elmúlt két évben már az iparágban szokatlanul magas, kiugró értékeket értek el.
Az ügyvezető igazgató azt tekintette legfontosabb feladatának, hogy egy egyszemélyes magánvállalkozásból regionális szinten is meghatározó középvállalkozás jöjjön létre. A nevéhez fűződik – többek között – a vevőbázis jelentős kiterjesztése, a vevők fizetőképességének folyamatosan vizsgálata, a teljesítményértékelési rendszer kidolgozása és bevezetése, a minőségügyi szervezet és eszközpark nagymértékű fejlesztése, a termelésirányítási rendszer bevezetése, a munkavállalók elkötelezettségének és motivációs szintjének növelése közös programok szervezése által, a XXI. Század követelményeinek
megfelelő új számviteli rendszer bevezetése, az informatikai rendszer nagyarányú fejlesztése, és persze az új üzemcsarnok felépítése.

"Az elmúlt másfél-két évben a gazdasági válság okozta változást, és nyugodtabb időszakot kihasználva cégünk átalakításával annak további növekedését alapoztuk meg. Kitörési pontnak a hálózatos működést, az iparági együttműködést látom, a Pécs- Baranyai Kereskedelmi és iparkamara szervezésével jelenleg is dolgozunk a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter létrehozásán - hangsúlyozta a vezető.

(forrás: www.baranyanet.hu)

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!