Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Nemzetközi évad indul

Stratégiai célbaérés és sikertörténet a pécsi bérletes sorozatokban, innovatív zeneszakmai tervek, hangsúlyos budapesti és többszörös külföldi jelenlét, nemzetközi együttműködések.

Előremutató és innovatív szakmai tervekkel, de változatlan vezetőségi struktúrával indítja útjára 2015/2016-os évadát a Pannon Filharmonikusok együttese. Bogányi Tibor vezető karmestere szeptemberben megkezdi új megbízatásának kétéves periódusát, és folytatja azt a dirigensi munkát, melynek sikerét a zenei szakma és a szakkritika az elmúlt években többszörösen visszaigazolta.

„Ötödik évadomat kezdem a zenekar élén. Úgy tekintek vissza erre az időszakra, mint egy egyenes fejlődési szakaszra” − fogalmazott Bogányi Tibor a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján.

A zenekar munkáját a vezető dirigens mellett továbbra is a már jól bevált karmesteri kör irányítja: Vass András mint állandó karmester dolgozik az együttessel, Kocsis Zoltán állandó vendégkarmester pedig − az együttes 2003-as megújítása óta − szakmai mentorálásával segíti a társulatot.
„A PFZ évről évre jobban teljesít, ez egészen biztos. Az évadnyitó hangverseny egy próbatétel, a nézőtéren helyet foglaló közönség más emberként fog felállni a koncert végén” – mondta Kocsis Zoltán a sajtónak.

A zenekar 2015 szeptemberében hatodszorra kezdi az évadot a Kodály Központ falain belül. Ez idő alatt nemcsak a karmesteri kör, de a zenekar programportfóliója is kiforrta magát. Idei évadához a rezidens zenekari státusz által pontosan kijelölt szerepkörben, szakmailag megalapozott és stabil zenei programstruktúrával fog hozzá a Pannon Filharmonikusok. A bérletes koncertsorozatok és az egyéni hangversenyek mára jól kiforrott, többrétegű konstrukciója egy ötéves periódus szakmai tapasztalatait sűríti.

A bérletes sorozatok sikerének zsinórmértéke a bérletet váltó közönség számszerűsített jelenléte. A Pannon Filharmonikusok idén szakmai sikert ünnepel, hiszen az együttes Pannonicum-bérletsorozatának keresettsége mostanra megközelíti a zenekar elsőként alapított (felnőtt) bérletes sorozatainak (Kodály- és Breitner-bérletek) kedveltségét, és mindez a bérletet váltók létszámában is megmutatkozik. A Pannonicum-sorozatot a társulat a Kodály Központba történő költözés évében alapította. A sorozat célközönsége a pécsi közönség mellett a régió zenebarát lakossága, valamint azok a városba látogató turisták, akik kulturális programot keresnek pécsi tartózkodásuk idejére. A sorozat révbe érése abban a tényben is tetten érhető, hogy a Pannonicum közönsége nem a többi bérletes program látogatottságának kárára nőtt, hanem jelentős többletként jelentkezik, vagyis abszolút sikerként értelmezhető.

A zenekar az ünnepelt bérletes sorozaton túl természetesen idén is elindítja a két másik felnőtteknek szóló programját: a Kodály- és a Breitner-hangversenysorozatok csütörtökön várják a pécsi közönséget. Nagy ünnepeinken továbbra is a Musica Sacra sorozat nyújt meghitt hangulatú zenei élményt. A kisebbeket pedig a PFZ változatlan struktúrával működő, a korosztályos igényeket maximálisan kiszolgáló gyerekprogramjaival várja (Pocaklakó, Babzsák, Csigaház, Segítség komolyzene!).
Az idei az arányokban rejlő harmónia évada lesz. A 2015-ben ötéves Kodály Központ építészeti értelemben vett gondolati magja az aranymetszés arányát magában rejtő Fibonacci-számsor. A Pannon Filharmonikusok mint a házzal együtt élő rezidens zenekar erre a gondolati esszenciára kíván reflektálni az évad programjával. Mivel az aranymetszés aránya a művészeteken túl a természetben is eredendően jelen van, a PFZ társadalmi szerepvállalását illetően idén a természetre és annak védelmére fókuszál majd. A társulat szervezeti szinten is csatlakozik az Élő bolygónk programhoz, és az évad során erre hívja majd közönségét is. 
A 2015/2016-os évadban a pécsi szerepvállalás mellett a zenekar budapesti és külföldi jelenléte is exponenciálisan nő. A fővárosi Müpában tizenkét éve futó önálló koncertsorozatának öt előadása még egyszer annyi egyéb fellépéssel duzzad hangsúlyos budapesti jelenlétté.
A Müpával történő kooperációnak csak egyik pillére a saját fenntartású bérletsorozat, a másik az a stratégiai együttműködés, melyet Páva Zsolt Pécs polgármestere a pécsi kulturális intézmények nevében kötött a kultúrpalotával. Ennek keretében olyan nemzetközi érintettségű projektek születnek, melyek egyik előzménye Ligeti: Le Grand Macabre című művének előadása volt. Idén októberben a Pannon Filharmonikusok Anja Harteros világhírű szopránnal ad közös koncertet a budapesti Müpában, mely produkciót a zágrábi Lisinski Hallba is elviszi az együttes.
A fővárosban megrendezett rangos kulturális fesztiváloknak mára kihagyhatatlan szereplője, vagyis rendszeresen meghívott fellépője a Pannon Filharmonikusok együttese. Az őszi program, a CAFe Budapest keretein belül októberben ad koncertet a pécsi együttes, a BFZ által szervezett komolyzenei maraton-sorozaton januárban lép a MÜPA színpadára a társulat, a márciusban pedig a Zeneakadémia koncerttermében ad koncertet.
A nemzetközi kitekintésű Armel Operafesztiválon történő közreműködést a verseny idei programjában csúcsra járatta az együttes, hiszen a PFZ a 2015. évi versenyprodukciókban nyújtott zenekari játékát a nemzetközi zsűri olyan magas szintűnek ítélte, hogy egy kifejezetten erre a célra alapított különdíjjal ismerte el a társulat által nyújtott zenei teljesítményt. Az Armellel történő együttműködés a 2016. évi fesztiválprogrammal új fázisába lép, ugyanis a Pannon Filharmonikusok abból a három előadásból, amelyben zenekari kíséretet nyújt, kettőt Pécsett, a Kodály Központ falai között is színre visz − köztük az idén Szent István-díjban részesült Eötvös Péter zeneszerző Senza Sangue vagyis Vértelenül című, új operáját is.
2015/2016-ban a nemzetközi szerepvállalás nélkül már nem értelmezhető érvényben a Pannon Filharmonikusok szakmai és művészeti munkája. A világ zenei elitjét felvonultató produkciók mellett az együttes maga is elutazik, és többszörös fellépője lesz Európa neves koncerttermeinek.
„A PFZ sikere egy összetett siker, ami a zenekar munkavégzése során működő háttérdiszciplínák inspiratív együttműködésének köszönhető. Mindez kulcsmomentuma volt annak, hogy a Pannon Filharmonikusok neve mára egy brandet jelöl. Ennek a  nemzetközi kiterjesztésére készülünk idén” – összegezte az évad terveit a sajtónak Horváth Zsolt igazgató.
Két évvel ezelőtt Svájcban és Németországban kezdte azt az utat, amit most Londonban folytat a Pannon Filharmonikusok társulata. Az együttes 2015. október 23-án a méltán elismert Cadogan Hall 950 férőhelyes koncerttermében ad koncertet a Londonban élő magyar közönségnek. A Royal Philharmonic Orchestrának is otthont adó, kiváló akusztikával bíró hangversenyterem amellett, hogy az angliai topzenekarok kedvelt koncerthelyszíne és nemzetközi turnék népszerű állomása, a világhírű BBC Proms Chamber Music sorozatnak is helyt ad. A Pannon Filharmonikusok társulata az október 23-án adott ünnepi hangversenyre magyar zeneszerzők műveivel utazik Bogányi Tibor vezető karmester kíséretével.
2015 decemberében visszatérő vendégként érkezik majd a zenekar Svájc legkiválóbb koncerttermeibe. A Pannon Filharmonikusok 2013 telén debütált a nyugat-európai közönség előtt. Svájcban a Zürichi Tonhalléban, a genfi Victoria Hallban és a Luzerni Konzertsaalban mutatkozott be az együttes olyan sikerrel, mely idén télen a visszatérés lehetőségét kínálja a zenekar számára. Beethoven IX. szimfóniáját és Carl Orff Carmina Burana című művét ezúttal 4 helyszínen és összesen 6 koncerten mutatja be az együttes a svájci zeneszerető közönségnek.
A Pannon Filharmonikusok idei évadában a magyar kultúra közvetítésében is fontos szerepet vállal. Errő bővebben ide kattintva olvashat.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!