Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Nyárköszöntő koncert a Pannon Filharmonikusokkal

Romantikus hangulatú, május esti koncerttel köszönti a nyarat a Pannon Filharmonikusok szombaton.  Lírai hősök, viszonzatlan szerelmek és mély érzelmek jelennek majd meg a zene nyelvén.

A késő romantika lírai vonulatához tartozik a halálról, viszonzatlan szerelemről szóló Maeterlinck-költeményekre komponált hat Zemlinsky-dal, amelyeket Váradi Marianna előadásában élvezhetünk. A lírai szoprán az ezredforduló pécsi operajátszásának legnagyobb, nemzetközi színtéren is bizonyított énekese, aki már több mint két évtizede dolgozik együtt a szimfonikus zenekarral, előadásról-előadásra megmutatva a közös munka kivételes gyümölcsét. Váradi Mariannával a koncert kapcsán beszélgettünk.

A koncertlátogatóknak igazán különleges élményben lehet része a szombati előadáson, ahol az Ön előadásában kel életre a Maeterlinck-költeményekre komponált hat Zemlinsky-dal.
Nagyon kedvelem az előadáson elhangzó műveket, hozzám leginkább a Zemlinsky-dalok állnak közelebb. Nemcsak a zeneszerző, hanem a műfaj különlegessége miatt is. A zenekari dalok nagyon érdekes jellemzőkkel bírnak. Az énekművész szempontjából sok lehetőséget rejtenek magunkban. Számomra mindig öröm énekelni, hiszen ezekben a találkozik két nagyon fontos művészeti ág, a zene és irodalom. Külön-külön is rengeteg értelmezési lehetőséget rejtenek magukban, együtt, összefonódva pedig egészen új gondolatok születhetnek.

Aminek tolmácsolásában nagyon nagy az énekművész szerepe.
Már-már majdnem annyira, mint egy opera esetében. Meg kell jeleníteni a gondolatokat, amelyeket a zene és vers képvisel. Szerintem ez egy nagyon szép szakmai feladat, hiszen a saját értelmezésemet is bele kell szőnöm az előadásba. És ebből a tekintetből egy szabad alkotói folyamatról van szó. Fantasztikusnak tartom Maeterlinck szimbolizmusát, a halál és élet értelmezést, izgalmas szakmai feladat, hogy létrehozhatom a saját szintézisemet belőle.

Milyen, a megszokottól esetleg eltérő felkészülést igényel az előadás?
Ilyen esetekben elengedhetetlen, hogy az énekművésznek meglegyen a megfelelő zenei és irodalmi kultúrája. Főként, ha idegen nyelvű szövegről van szó. Szerencsére a dalok kapcsán felhasználhatom a némettudásomat, de amennyiben általam nem ismert nyelvről van szó, az értelmezésben együtt szoktam dolgozni nyelvész szakemberekkel.

Régóta dolgozik együtt a Pannon Filharmonikusokkal. Megosztaná velünk, milyennek érzi a közös munkát a zenekarral, és Vass András karmesterrel?
Több mint húsz éve kezdődött a közös munka. A zenekari tagokkal jó viszonyom van, és mindig élvezem, ha közösen lépünk színpadra. Vass Andrással rengetek művön dolgoztunk már együtt, a Pécsi Nemzeti Színház operái kapcsán ez évi több alkalmat jelent. Közös bennünk a magas minőségi elvárás, a szakmai hozzáállás, tehát könnyen megértjük egymást, és a szakmai érték mellett örömöt is jelent a közös munka.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!