Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Rajkó zenekar

A Rajkó Zenekart 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető-karmester azzal a céllal hozta létre, hogy az ország különböző pontjain élő roma fiatalok számára lehetőséget teremtsen a cigányzene hagyományainak ápolására, valamint tovább fejlesztésére. Munkásságuk legfőbb irányvonala az volt, hogy a cigányzenét a kocsmai muzsikálás színteréről a világ nagy színpadjaira juttassa el. Ezzel a célkitűzések teljes mértékben megvalósultak, miután a zenekar az elmúlt több, mint öt évtizedben a világ összes földrészén vendégszerepelve, eljutva több mint 100 országba képviselte a cigányság zenei kultúráját. Ezen időszak alatt a Rajkó zenekarból több mint ezer olyan művész került ki aki méltán képviseli azóta is e nemes értéket itthon és külföldön egyaránt. Megszámlálhatatlan CD, video, valamint DVD felvétel jutott el sok százezer emberhez. A Rajkó Zenekar mindig híres volt arról, hogy produkciói nem mindennaposak, hanem újszerűek és korszerűek.

Elsők között volt, akik a nagy magyar klasszikus zeneszerzők műveit szólaltatták meg (Liszt, Bartók, Kodály, Hubay).

Zenekarunk a műfajnak a világon egyedülállóként 1990-ben egy művészeti konzervatóriumot hozott létre, amelynek oktató nevelő munkáját a világ különböző részeiről jönnek tanulmányozni, valamint filmeket készíteni róla.

A Rajkó Zenekar 2003. januárjában Kodály Zoltán Közművelődési Díjat kapott a roma zenei kultúra és a magyar zenei hagyományok ápolásáért. 2004-ben a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet nyerte el, amely egyedülálló, hiszen cigányzenekar ilyen elismerésben még nem részesült. Hiller István miniszter úr Hungaricumnak nyilvánította a Zenekar kiemelkedő művészeti munkáját.

Ez a zenekar, s annak iskolája őrzi, ápolja a magyar cigányzene értékeit és továbbra is feladatának tekinti, hogy ez a láng soha ne aludjék el.

Gerendási István igazgató

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!