Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Tíz éve a zenekar élén

Tíz éve vezeti a Pannon Filharmonikusokat Horváth Zsolt. A 42 éves zeneakadémiai és közgazdász diplomával rendelkező igazgató az elmúlt egy évtizedben számos szervezeti átalakítást vitt véghez, amelyek eredményeképp a művészi színvonal az elvárásoknak megfelelően magas szintre emelkedett, a zenekar országosan is a legjobbak közt jegyzett társulattá alakult.

Horváth Zsolt egyik fő feladata annak a változásnak a menedzselése volt, amelyet követően az egy intézményként működő, 95 főt számláló zenekar két szervezeti egységre tagolódott, s létrejött a 73 muzsikusból álló hangversenyzenekar, és a 22 főt számláló színházi együttes, a Pécsi Szimfonietta. A zenekar eredményességének záloga volt a társulat újrapozícionálása, a tudatosan felépített marketingstratégia részeként a zenekar nevet váltott, így a közönség 2004 óta a Pannon Filharmonikusok koncertjeit hallgathatja. A pécsi társulat az egyetlen olyan vidéki szimfonikus zenekar, amely állandó bérletsorozatot tart fenn Budapesten, eközben az Európa Kulturális Fővárosa év kapcsán felépült hangversenyterem rezidens zenekaraként évi 42 produkciót állít színpadra a városban, és öt új programsorozatot létrehozva kínálja a komolyzenével való kapcsolatot valamennyi korosztálynak.

 

Az elmúlt tíz évben a Pannon Filharmonikusok saját rendezésű programjainak száma több mint háromszorosára nőtt, 2003-ban 33, míg a 2012/2013-as évadban 115 különböző nagyzenekari produkciót hozott létre a zenekar. A zenekar programjaira jegyet vásárlók száma az évek előrehaladtával meredeken emelkedett, a jegyvásárlók száma közel megszázszorozódott 2003-hoz képest. A zenekar bérleteseinek száma is háromszorosa a tíz évvel ezelőttinek, a zenekarnak közel 3000 bérletese van.

 

Tíz év alatt a Pannon Filharmonikusok hatszáz saját, különböző nagyzenekari hangversenyére nagyjából 200 ezer látogató érkezett, kb. 90 ezren váltottak jegyet, és összesen mintegy 22 ezren vettek bérletet.

 

 

Horváth Zsolt 1996-ban csatlakozott muzsikusként a Pécsi Szimfonikus Zenekarhoz. Trombitaművész diplomáját osztrák állami kitüntetéssel szerezte a bécsi Zeneakadémián, ahol diplomamunkáját a pécsi zenekar 190 éves történetéből írta. Később a Pécsi Tudományegyetemen közgazdasági oklevelet is szerzett, itt diplomamunkája a Pécsi Szimfonikus zenekar számára kidolgozott marketing stratégia volt.  A zenekari közösség vezető tisztségviselőjeként 1997 óta jelen volt a zenekar életét befolyásoló döntések meghozatalánál, így a korábbi vezető lemondását követően az igazgatói pozícióra kiírt nyílt pályázat elbírálásának idejére őt bízták meg az együttes átmeneti vezetésével. A pályázaton Horváth Zsolt is indult, s 2003. február 1-től, 2011-ben újraválasztva látja el a Pannon Filharmonikusok zenekar igazgatói feladatait. Igazgatói munkássága során Horváth Zsolt két kitüntetésben részesült (Pécs Városháza emlékérem 2009-ben, Miniszteri Elismerő Oklevél 2010-ben a Magyar Kultúra Napján).

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!