Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Tüke-díj 2011

Gyermánné Vass Ágnes, a Pannon Filharmonikusok örökös tagja kapta a megtisztelő címet a Pécsiektől

A Pannon Filharmonikus zenekar örökös tagja, Gyermánné Vass Ágnes kapta a pécsi polgárok legtöbb szavazatát, így ő vehette át ünnepi keretek között a székesegyházban a Tüke-díjat. Az elismerést Garadnay Balázs püspökségi helynök celebrálta ünnepi szentmise után nyújtották át, amely keretében Tillai Aurél Tüke mise című műve is elhangzott.

Mint az a kitüntetettnek szóló laudációban elhangzott, Gyermánné Vass Ágnes hegedűtanári diplomáját Pécsett szerezte, majd pedig a németországi Weimarban veszi át a hegedűművészi diplomát 1969-ben. 1972-től a Pécsi Szimfonikus, majd a jogutód Pannon Filharmonikus zenekar élén volt koncertmester. Tovább…

A művész kiváló zeneművészi felkészültsége, zeneelméleti ismereteinek átadása és a fiatal művészek képzése belülről fakadó zenepedagógusi elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot. A Liszt-díjas művész négy éven keresztül tanított Dél-Koreában, kurzusokat vezetett Svédországban, Berlinben, valamint Magyarország több városában is. Idehaza és nemzetközileg is egyaránt elismert művész, magasrendű előadásmódja, a zenei anyagok alapos, analitikus ismerete, magabiztosságot és felszabadultságot sugároz – így a laudáció.
Gyermánné Vass Ágnes a kitüntetés átvétele után úgy fogalmazott, hogy vannak nehéz olyan helyzetek, mikor nehéz megszólalni, s ez most ilyen. Hozzátette: azon a helyen vehette át a díjat, amely nagyon fontos számára, hiszen a pécsi székesegyházban kötött házasságot, s gyermekét is itt keresztelték meg. Mint mondta, most itt áll meghatódva, hatalmas megtiszteltetés a Tüke-díj. Kiemelte: számára pécsinek lenni a létezés alapja, épp úgy, ahogyan az ember szíve ver.
A díjat – melyet Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke adott át – azoknak ítélik oda a pécsiek szavazatai alapján, akik a város fejlődéséhez példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak. Az elismerést 2004 óta osztják ki.
1780. január 21-én Mária Terézia királynő a kancelláriában kiállíttatta a Pécs városának szóló királyi privilégiumlevelet. Pécs szabad királyi rangra való emelésének napjára emlékezve nyújtják át e napon a díjat.
(forrás: www.pecsma.hu)

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!