Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Új lemez a Pannon Filharmonikusoktól

Schubert a Halál és a lányka című vonósnégyesének Vass András általi nagyzenekari átirata már kapható.

 

Schubert eredetileg vonósnégyesre szánt művét 2013 májusában mutatta be a Pannon Filharmonikusok Vass András állandó karmester nagyzenekari átiratában, mely előadás a most megjelent lemez alapjául szolgált.

Az alábbiakban Kovács Sándor ismertetőjéből olvasható egy részlet:

"Schubert szívesen használta fel dalainak zenei anyagát hangszeres műveiben – ismert példa rá a Wanderer-fantázia és a Pisztráng-ötös. Hogy 1824-ben éppen a „Halál és a lányka” dalt vette elő, azt nyilván a Kupelwiesernek írt levélből kiolvasható életrajzi okok is motiválták. Témaként a Halál alakjához kötődő akkordsort használta fel, akadnak elemzők azonban, akik úgy látják, nem csupán a második tétel, hanem az egész négytételes mű is a halálhangulat, illetve a megsemmisülés elleni ösztönös lázadás jegyében fogant, s ezt különféle rejtett motivikus összefüggések bizonyítanák. Ezzel a véleménnyel lehet vitatkozni. Az viszont kétségtelen, hogy a muzsikában ott rejlik egy nagyobb szimfonikus mű ígérete: egyes részletek szinte zenekari tutti iránt kiáltanak, és számos melódia fúvós-színre kívánkozik.
Vass András ezt a lehetőséget vette észre, mikor szimfóniát teremtett a vonósnégyesből. A zeneirodalomban számos példa akad olyan utólagos hangszerelésekre, amelyeket nem az eredeti mű szerzője maga készített. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, a hangszerelő (vagyis valójában átíró) mennyire maradt hűséges a muzsika szelleméhez, annak a kornak a hangszerelő gyakorlatához, ame
ly korban az eredeti kompozíció alkotója élt. A válasz nem egyszerű. A hűség önmagában véve nem érdem, a hűtlenség nem feltétlenül bűn [...]

A hangversenytermi bemutatón a mű nagy közönségsikert aratott. Talán nem alaptalanul bízhatunk benne, hogy e felvételt megismerve más együttesek is kedvet éreznek majd előadására, így a Halál és a lányka szimfónia előbb-utóbb népszerű repertoárdarabbá válhat."

 

A lemez már kapható Pécsett, az Idegennyelvű könyv- és zeneműboltban, valamint a budapesti Művészetek Palotája CD boltjában 2.990 forintos áron.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!