Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Ünnep a zene világnapján: koncert és más

Október elseje a zene világnapja. A Pannon Filharmonikusok idén a hagyományos díszhangverseny mellett rendhagyó módon is megünnepli a jeles dátumot.

A Tüke Busz és a Pannon Filharmonikusok együttműködésének köszönhetően 2014. október 1-jén a pécsi buszjáratokon a PFZ muzsikája köszönti két megálló között az utazóközönséget.  A kivételes zenei programtól a társulat azt reméli, hogy így minél több pécsi lakossal megoszthatja a zene örömét.

A szerdán este, 19 órakor kezdődő ünnepi díszhangversenynek ezúttal is a Kodály Központ koncertterme ad otthont, műsoron Rahmanyinov és Csajkovszkij művei. Mindkét szerző kiemelkedő alakja a zenetörténetnek, alkotói pályájuk a sokszínű zsenialitás tanúsága, kompozícióikat áthatja a tiszta szenvedély. A két komponista ráadásul jól ismerte egymást, a korosabb Csajkovszkij támogatta ifjú kollégáját.

Október 1-je Yehudi Menuhin, amerikai karmester és hegedűművész kezdeményezése nyomán kapott ünnepi rangot. E nap méltó alkalom arra, hogy fejet hajtsunk a zeneművészet legnagyobb alakjai előtt, és egyben felidézzük a világ – folyamatosan gyarapodó − zenei gazdagságát. 

A zene világnapja a halhatatlan zeneszerzők és örökérvényű zeneműveik megidézése mellett a kiváló muzsikusok bemutatkozásának is teret ad. Ilyen kiválóság például az est szólistájaként színpadra lépő Charlotte Coulaud zongoraművész is, aki fiatal kora ellenére sorra nyeri a rangos franciaországi megmérettetéseket.  2013-ban az Île-de-France-i Nemzetközi Zongoraversenyen az első díj mellett két különdíjjal ismerték el tehetségét. Coulaud ötévesen kezdett zongorázni, nyolcévesen már a Román Nemzeti Rádió zenekarával játszott együtt. A fiatal zongoraművésznő most Rahmanyinov II. zongoraversenyében mutatja milyen az, amikor a szenvedélyes dallamok és a szárnyaló tehetség találkozik. 

 

Október 1-jén a Pannon Filharmonikusok társulata egy újabb örökös tagot választ soraiba. Az új tagot az ünnepi koncerten köszönti a zenekar, személyét addig titok övezi.

A zene kultúránk legkiterjedtebb művészete. A zenének a világ minden pontján van múltja, története. Szerepe sokszínű, kifejező ereje sokarcú. A zene kapocs egymáshoz és önmagunkhoz.

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!