Január 15-én a budapesti BMC épületében a 2015-ös év újdonságairól tartott sajtótájékoztatót a Pannon Filharmonikusok.
A zenekar képviseletében Horváth Zsolt igazgató és Bogányi Tibor vezető karmester informálta a sajtót az évad budapesti koncertjeit érintő híreiről. Az esemény meghívott vendége volt Segal Viktor, nemzetközi hírű chef.
„A zenekar minden évben újraértelmezi budapesti jelenlétét. A mostani évad öt budapesti hangversenyével sem többek, sem kevesebbek nem szeretnénk lenni, mint a főváros zenei életének fűszere. Az, hogy a zenekari játék – a kritika által is visszaigazoltan− folyamatosan javul, természetes jelenség, az igazi feladat annak a mindig megújuló nyitottságnak fenntartása, mellyel a zenekar mint szakmai műhely a zeneművészethez közelít ” – mondta Horváth Zsolt az évad fővárosi sorozatát bemutató összefoglalójában.
A Pannon Filharmonikusok innovatív szemléletét mi sem jelzi jobban, minthogy az együttes minden évadban más és más oldalról közelít a zene ihlető ereje felé. A tavalyi évadban a társulat a képzőművészetnek nyújtott kezet. A PFZ a 2014/2015-ös évadban egy friss művészeti forma, a gasztronómia felé fordul, és olyan vállalkozásba fog, mely nemcsak a hazai zenei életben, de világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezés. A művészetekről való közös gondolkodásban idén Segal Viktor nemzetközi hírű chef, gasztronómiai tanácsadó lesz az együttes partnere, aki olyan menüsor összeállításán dolgozik majd, melyet a zenekar koncertjein felcsendülő zeneművek ihletnek. A zenei élmény alapján megszületett gasztronómiai költeményeket az együttes budapesti koncertjeinek szünetében a közönség is megkóstolhatja.
Segal Viktor chef a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertjeinek állandó vendégeként az együttes játékban keres inspirációt az ételek kigondolásához és elkészítéséhez. Az így megszülető gasztronómiai alkotásokat a nemzetközi hírű chef a rá következő koncertre készíti majd el.
A hangversenysorozatot követően a Pannon Filharmonikusok és Segal Viktor − a zene és a gasztronómia területét egyszer és mindenkorra összekötve − egy egyedi, közös kiadványban mutatja majd be az évad muzsikái ihlette menüsort, azaz a két művészeti forma inspiratív kapcsolatát.
Mint azt Segal Viktor a sajtótájékoztatón megjegyezte: „A gasztronómia és zeneművészet közös vonása a kitalálás, az alkotás folyamatában rejlik, illetve abban, hogy a végeredménynek impulzus jellegű, rövid utóélete van. Nagy izgalommal várom az együttműködés adta feladatokat. Az együttműködés sok újat hozhat azok számára, akik mind a gasztronómia, mind a zene iránt éreznek kötődést, de a kettőt együtt még nem próbálták.”
/Segal Viktor, Bogányi Tibor és Horváth Zsolt, fotó: Dobó L./
Nincs találat!