Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Zenebarátok a Kodály Központban

Hétfőn este idén először találkoztak a Kodály Központban a Pannon Zenebarát Kör (PZK) tagjai. A társaság tavaly alakult és célul tűzte ki, hogy népszerűsíti a Pannon Filharmonikusokat és összefogják a komolyzene szerelmeseit. (Tekintse meg írásunk végén a bejáráson készült fotóinkat!)
Az esti program egy házbejárással kezdődött, melyet a rezidens zenekar igazgatója, Horváth Zsolt vezetett. A nemrég újabb öt évre megválasztott direktor 2003 óta áll a Pannon Filharmonikusok élén, ez idő alatt az együttes fokozatosan az ország egyik legkiválóbb szimfonikus zenekarává nőtte ki magát. Évről-évre kiváló vendégművészek látogattak Pécsre, annak elismeréseként, hogy milyen színvonalas munka folyik itt. Sajnos a fellépések körülményei nem alakultak ilyen szerencsésen, egészen a tavalyi év végéig, amikor beköltözhettek „rezidens zenekarként” a Kodály Központba. Ezt megelőzően a POTE aulájában koncerteztek, ahol közel sem voltak ideálisak a feltételek. A felkészülés helyszíne a Zenepark, vagyis a régi Park Mozi épülete sem volt igazán alkalmas erre a célra. Régi vágya teljesült 2010. decemberében a művészeknek és a pécsi zenebarátoknak, amikor ezt a minden szempontból európai színvonalú épületet használatba vehették. A majdnem 1000 fő befogadására képes hangversenyterem akusztikája egyedülálló, az itt koncertező vendégművészek is mind elismeréssel szóltak róla. Maxim Vengerov egyenesen a „koncerttermek Sztradivarijának” nevezte, ami a világhírű művésztől nagy elismerés. A Pannon Filharmonikusok idén ötven alkalommal lépnek fel itt, munkájukat nagyban elősegíti, hogy az épületen belül található egy nagy próbaterem, ahol a szimfonikusok a házban folyó más programoktól függetlenül gyakorolhatnak.

A hangversenyterem mellett konferenciák helyszínéül szolgáló helységek is vannak a központban. Itt is nagyjából ezren lehetnek egy időben, több szekcióteremben. A zenekart kiszolgáló adminisztratív dolgozók és azok irodái is az épületben találhatók, így elmondható végre, hogy minden egy helyen és a legjobb feltételek mellett működhet.

A PZK tagjai este bejárták az épületet, amely önmagában is egy óránál hosszabb túra volt. Ezen a bejáráson Horváth Zsolt részletesen beszámolt a tervezés szakaszán át az átadás pillanatáig minden fontos eseményről, valamint betekintést engedett a ház szinte összes zugába. A zenebarátok ez után ültek be a közgyűlésre, ahol dr. Bális Esztert választották a szervezet alelnökévé. A komolyzene barátai tegnap esti megbeszélésükön hangsúlyozták, hogy minden érdeklődőt szeretettel várnak, akár taggá is válhat bárki, akit a körből ketten ajánlanak. A PZK feladatának tartja a zenekar népszerűsítését és munkájának segítését, de ugyanúgy fontosnak tartják a fiatal zenei tehetségek felkutatását és segítését is.

forrás: pecsiriport.hu

 

Vissza

Rendezvénynaptár

Nincs találat!