Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

A mentor

2018. márc 8 19:00 | Kodály Központ

Felnőtteknek | Szabadon választható koncertek 2017/2018. | Kodály-bérlet 2017/2018. |

    Műsor

  • Kurtág György: Stele
  • Johann Sebastian Bach: d-moll zongoraverseny, BWV 1052
  • Szergej Rahmanyinov: Szimfonikus táncok

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Vajda Gergely

A Huntsville Symphony Orchestra (USA) zeneigazgatója, a Music in the Mountains (California, USA) fesztivál karmestere és művészeti vezetője és az Oregon Symphony Orchestra (USA) rezidens karmestere, zeneszerző, klarinétművész 1973-ban született, Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Béla (klarinét) és Lukács Ervin, (karmester) hallgatójaként diplomázott. Zeneszerzést a Bartók Béla… Bővebben

Közreműködik

Palojtay János

zongora

5 évesen kezdett zongorázni. 13 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Képzőjébe majd 2005-ben a Zongora Tanszakra, ahol tanárai Kemenes András és Nagy Péter voltak, kamarát Csalog Gábornál, Gulyás Mártánál és Wagner Ritánál tanult. Közben két évet a salzburgi… Bővebben

Jegyárak: 3990 » 2990 » 1990 » 1000 Ft

Bérletárak: 26.800 (D/Ny: 21.700) >> 22.900 (D/Ny: 18.700) >> 17.800 (D/Ny: 16.900)

A műsorról

Bach születésének 333. évfordulóját márciusban ünneplik világszerte. Pécsett a zeneszerző tiszteletére a Pannon Filharmonikusok előadásában első alkalommal lesz hallható Bach zongoraversenye a korábban megszokott csembaló helyett zongorán, Palojtay János előadásában.

 

A nemrég elhunyt Kocsis Zoltán emlékére szervezett, 2017 novemberében kezdődő koncertsorozat második állomásán három korszak három olyan zeneszerzőjének a művei kerülnek terítékre, akiket megnyilatkozásai alkalmával a jeles zongorista és karmester is legfontosabb inspirációi közé sorolt. Időben közülük Bach első zongoraversenye a legkorábbi, amely eredetileg nem is zongorára, hanem csembalóra íródott.  A mű a lipcsei években került ki a Tamás-templom karnagyának alkotói műhelyéből, de gyökerei még egy korábbi periódusra, az 1717-1723 közötti kötheni időszakra vezetnek vissza. Eredetije valószínűsíthetően egy hegedűverseny volt, a csembalóváltozat Bach saját használatára vagy szintén virtuóz hangszerjátékos fiai számára készült. Rahmanyinov nagyzenekari Szimfonikus táncai több mint két évszázaddal később születettek. A három tételes mű az orosz mester utolsó kompozíciója. Kocsis Zoltán 2016-ban még aktívan közreműködött a Kurtág György 90. születésnapjára szervezett ünnepi koncertsorozatban. 

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, valamint a Kodály Program keretében az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatja.

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Rendezvénynaptár

Nincs találat!