Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Az UMZE Kamaraegyüttes hangversenye

2010. nov 13 19:00 | PTE Romhányi Aula

    Műsor

  • Arnold Schönberg: Pierrot Lunaire
  • Vajda Gergely: Gulliver in Faremido
  • Dinyés Dániel: Canti senza parole

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Közreműködik

Szervét Tibor

színművész

UMZE Kamaraegyüttes

A műsorról

A Pécsett koncertet adó, Rácz Zoltán vezette UMZE Kamaraegyüttes számít a kortárszene első számú hazai népszerűsítőjének.

Jövőre lesz éppen száz esztendeje, hogy 1911-ben Bartók Béla, Kodály Zoltán, Weiner Leó és progresszióra szövetkezett társaik az Új Magyar Zene Egyesületébe tömörültek, s jóllehet az egyesület akkor rövidéletűnek bizonyult, ámde emléke és példája máig eleven. Olyannyira eleven, hogy 1997 óta az egykori tömörülés nevét idéző, Rácz Zoltán vezette UMZE Kamaraegyüttes számít a kortárszene első számú hazai népszerűsítőjének, 2005-ben pedig újjáalakult maga az egyesület is – tovább képviselve a hajdani alapítók szellemi örökségét, és segítve a magyarországi és nemzetközi koncert- és fesztiváléletben aktívan tevékenykedő együttes munkáját. Az alapítók illusztris névsorában ott szerepelt a magyar kortárszenei élet jószerint mindahány világraszóló kiválósága – Ligeti György és Kurtág György, Eötvös Péter és Jeney Zoltán, Rados Ferenc és Perényi Miklós; az egyesület elnöke: Vidovszky László zeneszerző.

A 2010-11-es évadban az UMZE Kamaraegyüttes rezidens karmestere az Egyesült Államokban élő Vajda Gergely. A Lukács Ervinnél végzett fiatal karmester-zeneszerző 2005 óta az Oregoni Szimfonikus Zenekar első karmestere, s az idei évtől fogva a Music in the Mountains elnevezésű kaliforniai fesztivál zeneigazgatója.

A Pierrot Lunaire Arnold Schönberg expresszionista korszakának egyik legjelentősebb műve, a belga költő, Albert Giraud 21 versét feldolgozó melodramatikus ciklus kamarazenekarra, valamint „beszélt énekre” (Sprechstimme) íródott.

Vajda Gergely kompozíciója Karinthy Frigyes 1916-os, Utazás Faremidóba című – Jonathan Swift történeteit továbbgondoló – regényén alapul. A Karinthy által új útra indított Gulliver e műben az egymással a zene nyelvén kommunikáló gépek világába vetődik, s ez a téma remek lehetőséget teremt a zene és a beszéd ötvözésére.

Dinyés Dániel 2010-es szerzeménye, amelyben részlet hangzik fel az ótestamentumi Jób könyvéből, egyik tételével emléket állít a tavaly tragikus hegymászó balesetben elhunyt cimbalomművésznek, a kortárszenei produkciókban is előszeretettel szerepet vállaló Vékony Ildikónak. A mű szoprán szólamát Kolonits Klára énekli.

Belépőjegy: 1.500 / 800 Ft

Jegyek kaphatók: www.ticketportal.hu, www.jegymester.hu oldalakon és országos értékesítési hálózatában
Kiemelt jegyirodák: Filharmónia Jegyirodája (7621 Pécs, Király u. 18.),
Pannon Filharmonikusok Székháza-Vasváry Ház (7621 Pécs, Király utca 19.)

Web: www.klassz.org, www.pecs2010.hu

 

Rendezvénynaptár

Nincs találat!