Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

C. P. E. B.

2011. nov 24 19:30 | Kodály Központ

Kodály-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Vass András

A Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, az egyesült államokbeli California Artists Management exkluzív művésze. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, 2006 őszétől felkérésre az együttes betanító karmestere. Dolgozott együtt a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarával, a Szombathelyi… Bővebben

Közreműködik

Rohmann Ditta

cselló

1983-ban született Budapesten, 7 éves kora óta csellózik. 10 évesen Bostonban a New England Conservatoryban tanult egy évig, majd 1995-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke volt, 2005-ben művész-tanári diplomát szerzett. 2005-től 2007-ig a zürichi opera zenekarában játszott ösztöndíjasként, a Baseli… Bővebben

A műsorról

Műsor:

  • 
Mozart: Szabadkőműves gyászzene K.477

  • C. P. E. Bach: A-dúr gordonkaverseny
  • Dvořak: Klid (Csendes erdők)
  • 
Mozart: D-dúr „Prágai” szimfónia K.504

Wolfgang Amadeus Mozart szabadkőműves páholyba tartozásának tényét olyan művek jelzik, mint a Varázsfuvola vagy a Szabadkőműves Gyászzene (K.477). Noha a szabadkőműves eszmék nem kötődnek tradicionális vallásokhoz, greogorián dallam megjelenése ez utóbbi műben a katolikus szertartás hagyományait idézi.

Carl Philipp Emmanuel Bach zenei érzékenysége, színei elkápráztatják a hallgatót. Meglévő műveit külön kívánságra többször átkomponálta. Három csembaló-concertóját adaptálta így csellóra is, köztük a barokk és a klasszikus stílus közé hidat verő A-dúr gordonkaversenyt.

Mielőtt Antonín Dvořak hajóra szállt volna az "új világ" felé, búcsúkoncerten játszották el Klid (Csendes erdők) című, eredetileg négykezes zongorára készült alkotását. Ennek népszerűsége miatt született meg egy újabb verzió: az álmodozó, lirai csellómuzsika zenekari köntöst kapott.

A bécsi klasszicizmus megfontolt négytételes szimfóniái közül kitűnik háromtételességével Mozart D-dúr ("Prágai" K.405) szimfóniája. A különleges választékossággal megkomponált mű részint a Figaro mozgalmasságára rímel, másfelől a Don Giovanni baljós hangulatát vetíti előre.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!