Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Évadnyitó hangverseny

2011. szept 15 19:30 | Kodály Központ

Breitner-bérlet 2011/2012 | Kodály-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Bogányi Tibor

2017/2018-tól a hetedik évadát tölti a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként. Nemzetközi hírnevét a Turkui Szimfonikus Zenekar vezető dirigenseként alapozta meg. Tanulmányait a finn Sibelius Akadémián folytatta Jorma Panula és Leif Segerstam professzoroknál, stílusát Sir Colin Davisnél és Jurij Szimonovnál csiszolta készre. A világ számos zenekarát dirigálta… Bővebben

Közreműködik

Deák Márta

Deák Márta 1982-ben született. Édesapjánál, Deák Györgynél és Sándor Jánosnál való tanulmányai után 2005-ben Perényi Eszter osztályában szerzett kitűnő minősítésű hegedűművészi és hegedűtanári diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Ugyanezen évben felvételt nyert a londoni Royal Academy of Music… Bővebben

A műsorról

Műsor:

  • Kodály: Galántai táncok
  • Dvořak: a-moll hegedűverseny

  • Csajkovszkij: IV. szimfónia (f-moll)

A Galántai táncok című alkotás Kodály Zoltán boldog gyermekkorának helyszínét idézi meg. A mű ezúttal a magyar hangszeres történelmi tánczene hagyományaira épít: „Semmiféle Mu’sikás úgy a Verbunkos nótát a’ talp alá nem rakja, mint a’ Galantai Tzigányok” (Gyarmathy Sámuel, 1794). Kodály a dallamokban rejlő lehetőségeket briliáns zeneszerzői technikával kiaknázva formálta vérbő szimfonikus muzsikává.

Antonín Dvořakot korának olyan klasszikus gondolkodású elméi dicsérték, mint Johannes Brahms. A-moll hegedűversenyének értékét mégis sokan tették attól függővé, jóváhagyja-e azt a kor első számú hegedűse, Joachim József. Több átdolgozás után alakult ki a végleges forma, amelynek fináléja a cseh népzenéből merít. A koncert mutatós és leleményes tematikájának köszönheti népszerűségét.

Pjotr Iljics Csajkovszkij volt az első az orosz komponisták közt, akiben a zenei Nyugat saját ideáljának megtestesítőjét üdvözölte, alkotásaiban Beethoven és Schumann útjának folytatását szemlélte. 4. (f-moll) szimfóniájának magva a sors-szerű motívum; itt jut kifejezésre a „végzet, az a sorsdöntő hatalom, amely megakadályozza a boldogság elérését”.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!