Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Évadzáró hangverseny

2012. jún 7 19:30 | Kodály Központ

Felnőtteknek | Breitner-bérlet 2011/2012 | Kodály-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Bogányi Tibor

2017/2018-tól a hetedik évadát tölti a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként. Nemzetközi hírnevét a Turkui Szimfonikus Zenekar vezető dirigenseként alapozta meg. Tanulmányait a finn Sibelius Akadémián folytatta Jorma Panula és Leif Segerstam professzoroknál, stílusát Sir Colin Davisnél és Jurij Szimonovnál csiszolta készre. A világ számos zenekarát dirigálta… Bővebben

Közreműködik

Jandó Jenő

zongora

Jandó Jenő, a briliáns magyar zongoristageneráció egyik alakja világszerte ismert művész, hiszen hatalmas discográfiát mondhat magáénak, többek között Beethoven és Mozart teljes zongoramuzsikájából csakúgy, mint Bach, Bartók, Haydn, Liszt és Schubert kamarazenéjéből. Jandó Jenő zongoraművész Pécsett kezdte zenei tanulmányait, majd… Bővebben

A műsorról

  • 
Rossini: Tell Vilmos - nyitány
  • 
Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára
  • 
Kodály: Concerto

Gioacchino Rossini utolsó operájához, a Tell Vilmoshoz írt Nyitány csak hangulatában előlegezi meg az opera cselekményét, a zenei motívumok függetlenek a színpadi eseményektől. A 4 részes muzsika a svájci Alpok mesés tájait idézi meg, békés-pasztorális és lendületes-viharos képek összefűzésével. Hangversenytermeken kívül filmekben, rajzfilmekben is felcsendül.

Paganini szólóhegedűre írt 24. Caprice-je számos komponistát inspirált zenei anyagának továbbgondolására, köztük Szergej Rachmanyinovot is. A Rapszódia egy Paganini-témára című műve 24 variációt sorakoztat fel egy zongoraverseny-szerű műben. A koncert tételeire jellemző karakterek egymásutánját egyetlen tétellé kovácsolja össze, megnyitva velük a variációs lehetőségek gazdag tárházát.

A Concerto Kodály Zoltán azon darabjai közé tartozik, amelyeknek dirigálását a mester nehezen engedte ki kezei közül. Vezénylés közben is gyakran alakított rajta, főként a tempók és a vokális igény érvényesítése terén. Jellegét tekintve „A parasztbarokkra és az egykori rezidenciális világra utaló hangvételével" olyan, mint „a maga idején meg nem írt magyar concerto grosso". (Breuer János)

Rendezvénynaptár

Nincs találat!