Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Fehéren izzó hegedű - Gyermán István 80.

2018. jan 27 18:00 | Kodály Központ

Felnőtteknek | Szabadon választható koncertek 2017/2018. |

    Műsor

  • Mozart Wolfgang Amadeus: E-dúr adagio, K.261
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K.364
  • Vajda János: Violini No.2 - ősbemutató
  • Johann Sebastian Bach: d-moll kettősverseny
  • Richard Strauss: Négy utolsó ének

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Ligeti András

Ligeti András Kossuth-díjjal, Liszt-díjjal és Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett. Érdemes Művész 1953-ban született Pécsett. Muzsikus édesapja hatására gyerekkorától zenei pályára készült, már tizenhét évesen bekerült a Zeneakadémiára, ahol a hegedű főtanszakon Halász Ferenc növendéke volt, később a karmesterképzőben, Kórodi András osztályában folytatta tanulmányait. A nyolcvanas évek elején a bécsi Zeneakadémián tökéletesítette… Bővebben

Közreműködik

Deák Márta

koncertmester Bővebben

Jegyárak: 1500 Ft

A műsorról

A hegedűirodalom legszebb művei szólalnak meg január végén a Kodály Központban, és biztosan állíthatjuk, hogy a legszebb magyar hegedűművésznők előadásában. Ez az este azonban nem csak ettől kivételes. Igazi kuriózumként együtt lép szólistaként színpadra Gyermánné Vass Ágnes, a Pannon Filharmonikusok örökös tagja, aki több mint két évtizeden keresztül volt a zenekar koncertmestere, valamint lánya, Gyermán Júlia, aki hegedűművészként és költőként is bemutatkozott már a pécsi közönségnek. Az anya és lánya szólistapáros mellett két további kiváló hegedűművész is fellép Kokas Katalin és Deák Márta személyében. Felmerül a kérdés, hogy kinek köszönhető a magyar hegedűművésznők krémjének közös előadása?

A koncert ihletője a legendás egykori koncertmester, Gyermán István, aki 2018 januárjában lenne 80 éves. A kivételes tehetségű hegedűművész meghatározó alakja volt a pécsi koncertéletnek és máig ható formátuma a magyar hegedűoktatásnak. Karizmatikus személye a koncerteken és a hegedűórákon is maradandó élményt nyújtott a közönségnek és a tanítványoknak egyaránt.
A különleges koncertet szakmai találkozások és beszélgetések előzik meg, a nagyközönség pedig az esti hangversenyen a hegedű hangja mellett a Virtuózok idei győztesének, Kristóf Rékának gyönyörű hangját is élvezheti a parádés műsorban. A Pannon Filharmonikusokat a Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett pécsi származású karmester, Ligeti András dirigálja.

 

Ingyenes kísérőprogramok:

14.30 Gyermán István teremavató ünnepség a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében és szakmai kerekasztal-beszélgetés Gyermán István tanári munkásságáról és muzsikusi habitusáról
7622 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16. – 209. terem és Liszt-terem
Moderátor: Deák Márta

 

16.30 Gyermán István portréja – beszélgetés a családdal, barátokkal, pályatársakkal a Kodály Központban
7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. – F08. terem
Moderátor: Dr. Varga Ildikó

A koncert napján időszaki kiállítás nyílik a Kodály Központban Gyermán István munkásságáról. A kiállítást összeállította: Dr. Varga Ildikó.


A kísérőprogramok védnöke Dr. Páva zsolt, PMVJ polgármestere.

A belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: martadeak@gmail.com

Együttműködő partner a PTE Művészeti Kar. Támogató: Filharmónia Magyarország NKft.

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Rendezvénynaptár

Nincs találat!