Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Főszerepben a harmonika

2012. nov 8 19:00 | Kodály Központ

Felnőtteknek | Kodály 2012/2013 |

    Műsor

  • Primous Fountain: IV. szimfónia
  • Pjotr Iljics Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitányfantázia
  • Nyikolaj Csajkin: B-dúr harmonikaverseny (No.1)

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Miran Vaupotić

A horvát karmester, Miran Vaupotic a a moszkvai Prokofjev Orosz Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere és a Luganski Filharmonikusok társ-karmestere az ukrajnai Luganskban. Diplomáját a pulai Juraj Dobrila Egyetemen szerezte, számos nemzetközi karmester-versenyeken ért el első helyezést. A Nemzetközi Művészeti Társaság és Akadémia (IASA) 2008-ban az Év Művészének választotta. Maestro… Bővebben

Közreműködik

Rade Mijatović

baján

Jegyárak: 3990, 2990, 1990, 1000

A műsorról

„Primous Fountain ott veszi fel a fonalat, ahol Sztravinszkij elejtette.”- írta lelkendező méltatásban a Buffalo Courier Express. Zenéjét szerte a világon a legnagyobb zenekarok tűzik műsorukra. 4. szimfóniája valóban Sztravinszkij utolsó alkotásainak átgondoltságával hat. Az Amerikai Művészeti Akadémia díjával is jutalmazott művész művét a pécsi közönség hallhatja elsőként. Pjotr Iljics Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziája nem színházi célra készült, a cselekmény konkrét eseményeire a partitúrában nem szerepel utalás. Ismerve a tragédiát, a darabban mégis nyomon követhetjük a két ellenséges család harcát, az izzó szerelem kibontakozását. Csajkovszkij eredetileg gyászindulónak komponálta meg a zárást. Később változtatott ezen: a szerelem örök hatalmát hirdeti a befejezés. Nyikolaj Csajkin ukrán karmester, komponista, zenepedagógus, a klasszikus zenében ritkán megszólaltatott harmonikajáték mestere. Legnépszerűbb művei is ezt a hangszert teszik főszereplőjükké. A B-dúr Harmonikaverseny az orosz népzene utolérhetetlen szépségét és hangulatát Csajkovszkijhoz hasonlóan klasszikus-romantikus foglalatban mutatja be.

 

„Mr. Fountain obviously has talent ...” - Donal Henahan, New York Times
„Mr. Fountain egyértelműen tehetséges ...” -Donal Henahan, New York Times 

 

 

Donal Henahan a New York Times Pulitzer-díjas zenekritikusa volt több mint fél évszázadon át. A legelismertebb nevek egyike az Egyesült Államokban, aki idén augusztusban halt meg 91 éves korában.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!