Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Francia est Bogányi Tiborral

2012. máj 10 19:30 | Kodály Központ

Breitner-bérlet 2011/2012 | Kodály-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Bogányi Tibor

2017/2018-tól a hetedik évadát tölti a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként. Nemzetközi hírnevét a Turkui Szimfonikus Zenekar vezető dirigenseként alapozta meg. Tanulmányait a finn Sibelius Akadémián folytatta Jorma Panula és Leif Segerstam professzoroknál, stílusát Sir Colin Davisnél és Jurij Szimonovnál csiszolta készre. A világ számos zenekarát dirigálta… Bővebben

Közreműködik

Perényi Miklós

gordonka

Világhírű gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Rendkívüli tehetségként már hétéves korában felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előkészítő tagozatára, ahol előbb Zsámboki Miklós, majd 1959-től Banda Ede tanítványa lett, Simon Alberttől előadóművészetet és műelemzést tanult. Első… Bővebben

A műsorról

  • Dutilleux: Danse fantastique (Fantasztikus tánc)
  • 
Dutilleux: Tout un monde lontain (Egész távoli világ) - csellóverseny

  • Debussy: A tenger
  • 
Ravel: Bolero

A XX. század második felének francia komponistáját, Henri Dutilleux-t Msztyiszlav Rosztropovics bízta meg a Csellóverseny komponálásával. Az éjszaka-hangulatú, meditatív-misztikus darab a Tout un monde lointain (Egész távoli világ) címet kapta. A mű finom hangszereléssel és felettébb virtuóz szólóállásokkal kápráztatja el a hallgatót. A Dutilleux-életműből egy kuriózum is elhangzik a műsorban: a Danse fantastique, amit a szerző maga utólag kihúzott ugyan művei jegyzékéből, mégsem merült teljesen a feledés homályába.
A szimfónia műfaját túlhaladottnak tekintők táborához tartozott Claude Debussy. Érdekelte viszont az egzotikum, a festőiség, és a „természet és képzelet titokzatos megfelelésének” szépség-törvénye. Mindeme csodák zenébe öntésének egyik lenyűgöző példája A tenger (La mer) című alkotása.
Maurice Ravel Bolero-jának komponálásával egy zenei téma fejlesztés nélküli feldolgozásának lehetőségét kereste, pusztán a zenekari jelenlét folyamatos fokozásával. A végeredmény, egy pergődob-ostinatóval induló, mindig másként hangszerelt, számtalan árnyalattal és folyamatos crescendóval színesített zenei anyag lett.

 

Rendezvénynaptár

Nincs találat!