Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Hangverseny az elhunytak emlékére

2011. okt 31 19:30 | Pécsi Bazilika

Oratórium-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Ménesi Gergely

Ménesi Gergely (született 1970-ben Budapesten) igen fiatalon kezdte zenei tanulmányait. Első zenekari tapasztalatait már tizenéves korában megszerezte; a Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekarában hegedült. Később zongorázni, orgonálni tanult és több kórusban is énekelt.

Karvezetői és karmesteri diplomáit (ez utóbbit kitüntetéssel) a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián /Zeneművészeti Egyetem/ szerezte… Bővebben

Közreműködik

Rácz István

basszus

Cantemus kórus

A műsorról

Műsor:

  • Albinoni: Adagio
  • Fauré: Requiem
  • Mahler: Adagietto

    A Tommaso Albinoninak tulajdonított Adagio valójában csak egy töredék erejéig az olasz barokk mesteré. A 20. századi muzikológus, Remo Giazotto feltehetően az 1708-ra datálható op.4 Albinoni-triószonáta lassú tételének rövidke basszus-részletét alapul véve komponálta a művet. A hallgató számára azonban az „örök” Albinoni Adagio marad - áhítatos, csodás, megunhatatlan.

    Gabriel Fauré Requiemje kapcsán a komponálás indíttatásáról több feltételezés született. A szerző vallomása így hangzik: „Csak úgy komponáltam... szórakozásból, ha szabad igy fogalmaznom!" A gyászmisék szokatlan hangulatával ellentétben, ez a mű - talán az utolsó ítélet képének megzenésítése híján - valóban nem az elmúlás félelmetes közelségét és a fájdalom jelenlétét sugallja, inkább a halál bölcsődala lehet.

    Az Adagietto Gustav Mahler 5. szimfóniájából vitathatatlanul a szerző legnépszerűbb tétele, az „anyaszimfóniáról" leválasztva is megállja a helyét. Mahlernek az az egyszerű ötlete, hogy a vonóskart hárfával társította, sem addig, sem azután semmivel össze nem hasonlítható hangzást eredményezett. A hallgató csak behunyja a szemét és átadja magát a muzsikának.
     

 

Rendezvénynaptár

Nincs találat!