Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Hangverseny az elhunytak emlékére

2012. okt 31 19:30 | Pécsi Bazilika

Felnőtteknek | Musica Sacra 2012/2013 |

    Műsor

  • Johann Sebastian Bach: Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn. - kantáta BWV 157 „Nem engedlek el, míg meg nem áldasz engem.”
  • Michael Haydn: Requiem

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Vass András

A Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, az egyesült államokbeli California Artists Management exkluzív művésze. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, 2006 őszétől felkérésre az együttes betanító karmestere. Dolgozott együtt a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarával, a Szombathelyi… Bővebben

Közreműködik

Meláth Andrea

mezzoszoprán Bővebben

Budapesti Stúdió Kórus nőikara

(karig.: Strausz Kálmán) Bővebben

Honvéd Férfikar

(karig.: Strausz Kálmán) Bővebben

Jegyárak: 3190, 2590, 2190, 1000

A műsorról

J. S. Bach 157. kantátája (Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn – „Nem engedlek el, míg meg nem áldasz engem”) az életveszélytől fenyegetett, angyallal tusakodó Jákob szavaiból formálódik. A Biblia-verset, mint Jézushoz kiáltót állítja elénk egy tenor-basszus duettben a mester, hozzásimítva ehhez a hasonlóan ragaszkodó hangú recitativok és áriák füzérét. A kompozíció egyetlen kórustétele a zárókorál (Meinen Jesum laß ich nicht), amellyel keretet kapnak a Megváltóban bízó, őt el nem ereszteni akaró ember gondolatai. Éppen a klasszikus stílus legproblematikusabb berkeiben, a vallásos zene területén keletkeztek Michael Haydn leginkább megbecsült alkotásai. A Requiem címlapja szerint gyászzene S. von Schrattenbach salzburgi hercegérsek halálára. A komponista vesztesége azonban sokkal több volt gazdája elvesztésénél: kicsiny gyermekét siratja el a zeneművel, amely sokak szerint Mozart Requiemjének is mintául szolgálhatott.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!