Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Hét utolsó szó

2018. márc 29 21:00 | Kodály Központ

Felnőtteknek | Szabadon választható koncertek 2017/2018. |

    Műsor

  • Joseph Haydn − Esterházy Péter – Nádler István: Hét utolsó szó

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Dubóczky Gergely

Matematikusi diplomája megszerzése után végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakát, ahol summa cum laude diplomázott. Tanulmányokat folytatott New York államban és Bécsben is. Részt vett többek között Eötvös Péter, Erwin Ortner, Bertrand de Billy és Daniel Harding mesterkurzusain. 2014 nyarán a Bayreuthi Ünnepi Játékok ösztöndíjasaként vendégszerepelt… Bővebben

Közreműködik

Jegyárak: 4990 » 3990 » 2990 » 1000 Ft

A műsorról

Színpadi mű Joseph Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán című műve alapján

– koncepció: Dubóczky Gergely

 

„a zene a csönd szünete” – halljuk majd Esterházy Péter egyszer elgondolkodtató, máskor húsbavágó szavait, annak az írónak a szavait, aki lassan két éve már mindenütt ott van, csak itt nincs. Pedig még jelen sorok írója adta meg Dubóczky Gergely karmesternek a telefonszámát, mert a dirigens különös projekttel állt elő: azzal, hogy felkéri a kortárs irodalom fehér hajkoronájú fenegyerekét, hogy írjon új szövegeket Haydn zenekari művéhez, A megváltó utolsó hét szavához. És Esterházy írt. Szenvedésről (csönd) ...nem Jézus szenvedéséről, hanem arról, amelynek a leheletét még szinte a nyakunkon érezzük. A cádizi kanonok prédikációi helyett a kommunizmus legdurvább kegyetlenségeinek lenyomata hangzik el Mácsai Pál és Kerekes Éva dermesztően drámai, ugyanakkor muzikális módon lírai előadásában, hihetetlen kontrasztba állítva, szinte átértelmezve Haydn zenéjét, amelyet ezúttal a Dubóczky Gergely szakavatott kezei alatt megszólaló Pannon Filharmonikusok keltenek életre. „[...] a szöveg és a zene együtt mennyire éles, drámai. Ha tudom, nem biztos, hogy meg merem írni” – nyilatkozta Esterházy. De szerencsére merte, a végén a katarzis csöndjével. Hallgassuk és csodálkozzuk!

Az ajánlót Tóth Endre zenetörténész írta. 

 

Az Esterházy Péter által írt szöveg ITT olvasható.

Az előadás inspirációjára született Nádler István hét festményből álló sorozata, melyet – a zene, szöveg és kép egységét megteremtve – a  hangverseny alatt is láthatnak a nézők.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A mű a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével kerül bemutatásra.

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Rendezvénynaptár

Nincs találat!