Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Húsvéti ünnepi hangverseny

2014. ápr 23 19:30 | Pécsi Bazilika

Felnőtteknek | Musica Sacra 2013/2014 |

    Műsor

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Exultate, jubilate – motetta
  • Joseph Haydn: C–dúr „Alleluja” szimfónia, Hob.I:30
  • Kodály Zoltán: Missa brevis

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Ménesi Gergely

Ménesi Gergely (született 1970-ben Budapesten) igen fiatalon kezdte zenei tanulmányait. Első zenekari tapasztalatait már tizenéves korában megszerezte; a Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekarában hegedült. Később zongorázni, orgonálni tanult és több kórusban is énekelt.

Karvezetői és karmesteri diplomáit (ez utóbbit kitüntetéssel) a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián /Zeneművészeti Egyetem/ szerezte… Bővebben

Jegyárak: 3.190 Ft, 2.590 Ft, 2.190 Ft, 1.000 Ft

A műsorról

Az Exsultate, jubilate motetta virtuóz énekszólama, amely olasz operai hatásra íródott, alleluja zárótétele pedig egyike Mozart legismertebb dallamainak, ezúttal Kolonits Klára előadásában. Egy másik alleluja, egy húsvéti gregorián ének feldolgozása adta Haydn szimfóniájának az „Alleluja” melléknevet. Nem véletlen a választás: húsvétkor volt a bemutató, igazi ünnepi zenekari műve ez a komponistának. Kodály miséje, amelyet Kolonits Klára, Breinrich Beáta, Ruszó Alexandra, Haramza László, Molnár Zsolt, valamint az MR Énekkar ad elő Ménesi Gergely pálcája alatt, egy másik Haydn mű, a Paukenmesse testvérdarabja. Mindkettő háborús helyzet közepette fogant, míg korábban Napóleon, most Hitler fenyegette Európa békéjét. A Missa brevis Kodály válasza az embertelen pusztításra a művészet erejével. A mű eredeti változatát, mely orgonára és kórusra íródott, a zeneszerző Pécsett alkotta.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!