Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Kocsis Zoltán és Debussy

2012. márc 31 19:30 | Kodály Központ

Breitner-bérlet 2011/2012 | Kodály-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Kocsis Zoltán

1952-ben született Budapesten, ötéves korában kezdett zongorázni. 1963-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora és zeneszerzés szakos tanulója volt, majd 1968-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója lett Kadosa Pál és Rados Ferenc tanítványaként.
Nemzetközi karrierje 18 éves korában a Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésével indult, néhány év alatt szinte berobbant a… Bővebben

Közreműködik

Zempléni Szabolcs

kürt

A műsorról

Műsor:

  • Bartók: Két kép - Virágzás; A falu tánca
  • 
R. Strauss: II. kürtverseny
  • 
Debussy / Kocsis: Ariettes oubilées (Elfelejtett románcok)
  • 
Debussy: Iberia

Deux Images (Két kép) – ezzel a címmel látta el Bartók Béla az 1910-ben befejezett 10. opuszát.
A címadás utalás Debussy Images című darabjára. Az impresszionista tájkép jellegű Virágzást és az népzenei ihletésű erdélyi zsánerképet A falu táncát a bartóki gondolkodás szerinti rejtélyes dramaturgia kapcsolja egymáshoz.
Richard Straussnak a kürthöz kapcsolódó bensőséges viszonya kürtös édesapja révén családi „örökség”. Meggyőzően igazolja ezt a zenekari darabjaiba komponált illusztris kürtszólam és két, a hangszer számára komponált koncertje. A 2. kürtverseny késői műve, ám a szerző fiatalkori, a hősit és az idillit ötvöző hangján szól.
Verlaine alkotásait zenésíti meg Claude Debussy Ariettes oubliées (Elfelejtett románcok) című dalsorozata. A költemények a Romances sans paroles című versciklusból valók. A 6 tétel akvarell-szerű színes kavalkád, Kocsis Zoltán átiratában hallhatjuk zenekari kísérettel.
Az Ibéria Debussy 3 részes zenekari sorozatának (Images) 2. darabja. A megelevenedő spanyol utcák forgatagával, az ibériai éjszakában áradó illattal és az ünnepi sürgés-forgással különös szépségű spanyol tájkép tárul elénk.

 

Rendezvénynaptár

Nincs találat!