Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Maestro Bogányi-Bogányi

2011. nov 19 18:00 | Kodály Központ

MAESTRO! 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Bogányi Tibor

2017/2018-tól a hetedik évadát tölti a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként. Nemzetközi hírnevét a Turkui Szimfonikus Zenekar vezető dirigenseként alapozta meg. Tanulmányait a finn Sibelius Akadémián folytatta Jorma Panula és Leif Segerstam professzoroknál, stílusát Sir Colin Davisnél és Jurij Szimonovnál csiszolta készre. A világ számos zenekarát dirigálta… Bővebben

Közreműködik

Bogányi Tibor

gordonka

A műsorról

Műsor:

  • Dohnányi: Szimfonikus percek
  • Csajkovszkij: Rokokó variációk
  • Csajkovszkij: V. szimfónia

A Filharmóniai Társaság Zenekarának 80. születésnapját (1833) ünneplő illusztris műsora ritka, de nem egyedi a magyar zenetörténetben. Bartók, Kodály és Dohnányi Ernő egy-egy ősbemutatója hangzott fel. Utóbbi komponista Szimfonikus percek (op.36) című darabjával járult hozzá a jeles eseményhez. A mű nagyzenekari, a divertimentóval rokon alkotás, a szerzőre jellemző szellemes megoldásokkal.
Pjotr Iljics Csajkovszkij életének válságos időszakában a zenész pálya feladását fontolgatta, közben fáradhatatlanul komponált: a csellószólóra és zenekarra készülő Rokokó variációkon (op.33) dolgozott. Csajkovszkij témaválasztása 18. századi ízlés szerint való, kivitelezése Mozart iránti csodálatát tükrözi.
Csajkovszkij örökösen kételkedett magában és a zenéjében. Lázasan kereste a „Formát”: azt a fajta logikát, amely a különböző elemeket szerves egésszé kovácsolhatná. Az összetartó kapocs az 5. szimfónia (e-moll; op.64) esetében egy Glinka-opera részlete, amely alapmotívumként mind a négy tételen végigvonul. Bár e mottó gyászos hangulatú a nyitótételben, fokozatosan alakul át a finálé felemelő győzelmi indulójává.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!