Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Maestro Przytocki

2012. márc 3 18:00 | Kodály Központ

MAESTRO! 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Paweł Przytocki

Paweł Przytocki az egyik legtehetségesebb é slegérdekesebb fiatal lengyel karmester. A Krakkói Zeneakadémián a Karvezetési Karon 1985-ben végzett Jerzy Katlewicz professzor tanítványaként. Tudását Eötvös Péter Bartók Nemzetközi Szemináriumán és az eugenei Oregon Bach Fesztiválon Helmith Rillingnél tökéletesítette.
1983 és 1987 között a Krakkói Filharmonikusokkal dolgozott együtt, azóta pedig a londzi… Bővebben

Közreműködik

Martin Michael Kofler

fuvola

A műsorról

Műsor:

  • Hacsaturjan: D-dúr fuvolaverseny
  • Berlioz: Fantasztikus szimfónia

Az örmény-szovjet Aram Hacsaturján Fuvolaversenye valójában átirat. Maga a szerző biztatta Jean-Pierre Rampalt annak elkészítésére. A fuvolaművész új kadenciával látta el az 1940-ben komponált d-moll hegedűverseny első tételét, egyébiránt igyekezett megtartani az eredeti változatot, amennyire a hangszer lehetőségei megengedik. A különböző tételekben tematikus rokonság lelhető fel, a záró rondó - szovjet komponistáktól szokatlan módon -, amerikai népdalok hatását mutatja.
Hector Berlioz az 1830-as forradalom idején komponálta a Fantasztikus szimfóniát „Epizódok egy művész életéből” alcímmel. A történetben a művész beleszeret egy lányba, akinek alakja egy meghatározott zenei témával azonosul. Ez az „idée fixe”, amely minden tételben visszatér különböző alakokban. A történet címszavakban: 1. tétel: Álmok, szenvedélyek, ezt a 2. tételben hárfaszólót szerepeltető báli forgatag követi, 3. tétel: Jelenet a mezőn, 4. tétel: Menet a vesztőhelyre, finálé: Boszorkányszombat, Dies irae. E parádés ötletekkel kivitelezett mű életrajzi ihletésű.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!