Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Maestro Schumann

2011. okt 22 18:00 | Kodály Központ

MAESTRO! 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Christian Schumann

Magyar szülők gyermekeként született a németországi Freiburg im Breisgauban, 1983-ban. Hatévesen kezdett zongorázni. Vezényelni a Freiburgi Zenei Egyetemen tanult. A karmester- és zeneszerzés-diplomáját 2007-ben a weimari Liszt Ferenc Egyetemen szerezte, Nicolás Pasquet és Michael Obst tanítványaként, ugyanebben az évben nyerte a Budapesti Nemzetközi Karmesterversenyt. Tanulmányai során olyan tanárai voltak… Bővebben

Közreműködik

Fülei Balázs

zongora

Fülei Balázs zongoraművész 1984-ben született Kecskeméten. Zongorázni 8 éves korában kezdett, első tanára Katonáné Szabó Judit volt. Széleskörű zenei érdeklődése és előadóművészi kvalitásai már gyermekkorában megmutatkoztak, első szólóestjét 12 évesen adta. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta, Eckhardt Gábor… Bővebben

A műsorról

Műsor:

  • Liszt: Mazeppa

  • Liszt: A-dúr zongoraverseny
  • Wagner: Rienzi - nyitány
  • Wagner: Istenek alkonya - Gyászinduló
  • Wagner: A walkür - Walkürök lovaglása
  • Wagner: Tannhäuser - nyitány


Liszt Ferenc Mazeppa című szimfonikus költeményének főhőse a valóságban is létezett kozák nemesember, akinek történetét hűen követi a zene. A mű Victor Hugo olvasata alapján formálódott.

Zongoraversenyeit virtuóz-pályafutásának lezárásaként írta Liszt. Az A-dúr zongoraverseny bemutatójának (1857) szólistája immár nem a mester, hanem a tanítvány: Hans von Bronsart volt. Az itt felcsendülő opus-ok méltán gazdagítják a legkedveltebb Liszt-kompozíciók sorát.
Richard Wagner első sikere a Rienzi című operája volt. A Nyitány a szerző által oly nagyra tartott C. M. von Weber nyomdokain halad: az opera jellegzetes momentumait sorakoztatja fel, illő pompával.

Wagner „végtelen melódiái” jellegüknél fogva nehezen emelhetők ki az őket körülvevő zenei anyagból. Az önállósított zenekari részletek mégis a teljes operákra rálátást adó gyöngyszemek. Az istenek alkonyából felhangzó Gyászinduló a főhőst siratja, vele együtt az emberi önzés következményét: a pusztulást. A Walkürök lovaglása Wotan lányainak lendületes igyekezetét festi meg, akik az elesett hősökkel a Walhallába tartanak. A Tannhäuser Nyitány a teljes mű lenyűgözően koncentrált megjelenítése.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!