Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Olari Elts és Baráti Kristóf

2012. ápr 19 19:30 | Kodály Központ

Breitner-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Olari Elts

Az 1971-ben Tallinban született művész nagy tiszteletnek örvend különleges interpretációs stílusa miatt, melyben az intelligencia és a tisztaság, érthetőség minden esetben tetten érhető. 2000-ben megnyerte a Helsinki Nemzetközi Sibelius Karmesterversenyt, melynek eredményeként 2001 és 2006 között a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt. 2006-ban elvállalta a Bretagne-i Zenekar újonnan… Bővebben

Közreműködik

Baráti Kristóf

hegedű

BARÁTI KRISTÓF gyermekkorát Venezuelában töltötte. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos tanítványaként. 1997-ben 3. díjat nyert a brüsszeli Erzsébet királynő Versenyen, második lett a párizsi Long-Thibaud Versenyen. 2010-ben elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának tekintett Paganini… Bővebben

A műsorról

Műsor:

  • 
Brahms: Tragikus nyitány
  • 
Sosztakovics: I. hegedűverseny
  • 
Brahms: I. szimfónia (c-moll)

Az ifjú Johannes Brahmstól zenerajongók tömegei vártak szimfóniát, ám a komponista úgy érezte, hogy félig megbénítja a nagy előd, Beethoven öröksége.
22 év várakozás után hangzott fel végül az I. (c-moll) szimfónia (Op. 68), amelyet minden várakozó mesterműnek ismert el. A finálé egyik témájában Beethoven Örömóda-dallamát vélhetjük felfedezni (a szerző kommentárja: „ezt minden szamár észreveszi!”).

Az 1880-as évek elején Brahms mintegy színházi maszkot öltve két művet alkotott: „az egyik sír, a másik nevet” - így jellemezte a két darabot. Az Akadémiai ünnepi nyitány melankolikus párja a Tragikus nyitány lett, amelyet címével ellentétben nem követ más program, benne nem foglaltatik zenén kívüli élménytartalom.

Dmitrij Sosztakovics 1. Hegedűversenyét (a-moll, Op. 99) David Ojsztrahnak ajánlotta. A koncert nyitó Nocturne-jét démoni Scherzo követi. A lassú tétel a barokk kornak hódoló Passacaglia, amely a repertoár egyik leghosszabb kadenciájába torkollik. A 4. tétel forgószélszerű Burlesque. A darab a végsőkig próbára teszi a szólista technikai felkészültségét és állóképességét. Ojsztrah a hegedűszólót shakespeare-i szerepnek nevezte.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!