Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

PFZ200Erkel200Liszt200

2011. okt 20 19:30 | Kodály Központ

Breitner-bérlet 2011/2012 | Kodály-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Keller András

A hegedűművész-karmester 1960-ban született Budapesten. Hétéves korában kezdett hegedülni, tizennégy évesen került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, majd Salzburgban Végh Sándor tanítványa volt. 1983-ban megnyerte a Hubay hegedűversenyt. Ezt követően az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere, egyidejűleg az Országos Filharmónia szólistája lett. 1984 és 1991 között a Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestereként is… Bővebben

A műsorról

Program:

  • Liszt: Két epizód Lenau Faustjából - Éji menet; Mefisztó keringő
  • 
Liszt: Malédiction (Átok)
  • 
Mahler: V. szimfónia

Előadja: Concerto Budapest

Liszt Ferenc életében többször is körüljárta a Faust-témát. A Goethe-i alapgondolatot a Faust-szimfóniában önti formába. A Két epizód Lenau Faustjából szcenírozott képek: az Éji menet zarándokok vonulását illusztrálja, a Tánc a falusi kocsmában inkább hátborzongató, mint duhaj mulatozás. A két epizód ritkán hangzik el együtt hangversenyen.

Jónéhány évvel három közismert zongoraversenyének komponálása előtt Liszt óvatosan közeledett a műfajhoz: fiatalkori próbálkozása egy vonószenekarral kísért concertót eredményezett. A Moscheles által „kaotikus szépségűnek" aposztrofált műben a szerző javaslatokat tett az egyes témák karaktereinek megjelenítéséhez. Az első téma a Malédiction feliratot kapta -ezzel a címmel ismerte meg a darabot a zenei világ.

Gustav Mahler szakmai tevékenységének csúcsán, magánéletének virágzó időszakában komponálta 5. szimfóniáját. Önmarcangoló jellemét nem meghazudtolva nyilatkozta a bemutatóról: „Senki sem értette meg." Az idő ellene mond a mesternek, Herbert von Karajan átalakító erejűnek jellemezte a művet: „A hallgató megfeledkezik az idő múlásáról, hovatovább levegőt venni is elfelejt. Lenyűgöző."

Rendezvénynaptár

Nincs találat!