Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Virágóra (Flower Clock)

2011. nov 10 19:30 | Kodály Központ

Breitner-bérlet 2011/2012 | Kodály-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Howard Williams

Nagy-Britannia szinte összes jelentős zenekarát vezényelte, gyakori vendége Hollandia, Belgium és Franciaország vezető szimfonikus zenekarainak, operaházainak és táncszínházainak, illetve dolgozik Ausztriában, Svédországban, Hong Kongban és Rio de Janeiroban. Több mint 500 műből álló koncerttermi repertoárjából kiemelkednek például Haydn szimfóniái, Stravinsky, Bartók és Messiaen művei illetve oratórikus művek, hatásos opera-repertoárja… Bővebben

Közreműködik

Lencsés Lajos

oboa

Lencsés Lajos 1943. január 18-án született muzsikus, akinek családjában nemzedékek óta hagyomány volt a zenélés. Évtizedek óta járja a világot, és több mint ötven szóló CD-felvételével nemzetközileg kivételes helyet foglal el kortársai között. A Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt… Bővebben

A műsorról

Műsor:

  • 
Haydn: D-dúr „Óra” szimfónia No.101
  • 
Francaix: L' Horloge de Flore (Virágóra)
  • Kodály: Epigrammák

  • Elgar: Enigma - variációk

Joseph Haydnt angliai útjai során lelkes londoni közönség ünnepelte találgatva, vajon a mester „bírja-e” újabb és újabb ötletekkel. Sosem kellett csalódniuk. A 101. D-dúr „Óra” szimfónia elnevezését a 2. tétel ketyegő jellegéről kapta. Érzelmi hullámoktól mentes, derűs zenében gyönyörködhet a hallgató.
A svéd botanikus: Carl von Linné készítette azt a virágórát, amelyben az egyes virágok úgy követik egymást, amilyen rendben a nap folyamán kivirágoznak. Jean Francaix L’ horloge de flore (Virágóra) című, oboaszólóra és zenekarra írott művében hét virág bontja ki szirmait a hajnalban éledező ebszőlőtől az éjjel nyíló mécsvirágig.
Kodály Zoltán Epigrammái műfaji besorolásukat tekintve eredetileg zenei olvasógyakorlatok zongorakísérettel, neo-romantikus és impresszionista jellemvonásokkal. A szerző ajánlásában szerepel, hogy az énekszólam bármely más vonós vagy fúvós hangszeren előadható.
Edward Elgar számára az ismertséget az Enigma-variációkként elterjedt alkotás hozta meg. Címe valójában Változatok egy eredeti témára. Az „enigma” elnevezés a darab rejtélyességére utal, a 14 variáció egy-egy Elgarhoz közel álló személy humoros portréja.

 

Rendezvénynaptár

Nincs találat!