Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

"Zene a zenéért" a vakok és gyengénlátók megsegítésére

2012. okt 1 19:00 | Kodály Központ

A Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Első Lions Klub szeretettel hívja és várja Önt jótékonysági hangversenyére, melynek jegybevételével a gyengén látó és a szemük világát elvesztett sorstársaink életét, gyógyulását támogatjuk. Kérjük, jegyvásárlásával segítse Ön is a rászorultakat!

 

„Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” (Teréz anya)

 

Az est védnökei:
dr. Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere
Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója

Felnőtteknek |

    Műsor

  • Alexander Radvilovich: Music for Soul Leaving
  • Alberto Ginastera: Variaciones Concertantes
  • Szergej Rahmanyinov: Holtak szigete
  • Alexander Borodin: Polovec táncok

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Bogányi Tibor

2017/2018-tól a hetedik évadát tölti a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként. Nemzetközi hírnevét a Turkui Szimfonikus Zenekar vezető dirigenseként alapozta meg. Tanulmányait a finn Sibelius Akadémián folytatta Jorma Panula és Leif Segerstam professzoroknál, stílusát Sir Colin Davisnél és Jurij Szimonovnál csiszolta készre. A világ számos zenekarát dirigálta… Bővebben

Közreműködik

Bartók Béla Férfikar

(karig.: Lakner Tamás) Bővebben

Bartók Béla Leánykar

(karig.: Kertész Attila) Bővebben

Pécsi Kamarakórus

(karig.: Tillai Aurél) Bővebben

Jegyárak: 3000 Ft/2500 Ft/2000 Ft Vak társaink a koncerten ingyenesen vehetnek részt. A zenekar a koncertre tiszteletjegyet nem bocsát ki. / Blind people can attend the concert for free.

A műsorról

Az argentin Alberto Ginasterát a 20. század legjelentősebb latin-amerikai zeneszerzőként tartják számon. Variaciones Concertantes című darabja a szubjektív nacionalistának nevezett korszakának alkotása. A szerző finom megmunkálással domborítja ki népe muzsikájának vonásait. A mű alapgondolata a gitár üres húrjait idéző hangok megszólaltatása. Gazdag alkotói időszak termése Rachmanyinov A holtak szigete című szimfonikus költeménye. A. Böcklin svájci festő művét csodálva szólalt meg a komponista képzeletében a Styx folyón munkálkodó Charón evezőjének hangja. Az 5/8-os lüktetés szinte szuggerálja a hallgatót: mintha magunk is ott ringatóznánk a ladikban az örök nyugodalom felé. A sötét vízen fehéren tükröződik a hit nyújtotta remény. Borodin posztumusz operájának, az Igor hercegnek betétje a Poloveci táncok. A kán a fogságba esett Igort próbálja felvidítani: a polovec harcosok és rabszolgák izmos, szilaj táncot járnak, a keleti táncosnők érzéki mozdulataikkal ejtik csodálatba a nézőt-hallgatót. Az izzó hangulatú csoport-tánc szinte a tébolyig fokozza a hangulatot.

 

VARIACIONES

KORTÁRS ÉKSZER-KIÁLLÍTÁS A ZENÉRŐL, A ZENÉÉRT

 

 

A Pannon Filharmonikusok és a komolyzene tiszteletére rendezett kiállításra 17 neves ötvös-iparművészt kért fel az Ezüstláz Ékszergaléria, hogy „komponáljon” egy-egy ékszert adott zenei témára. A kiállítás apropója a Zene világnapja alkalmából adott ünnepi hangverseny repertoárjának egyik ritkán hallható darabja, Alberto Ginastera: Variaciones Concertantes című műve. Miként az argentin zenemű egyetlen motívum 12 variációja különböző hangszerekre, úgy az elkészült ékszerek egyetlen téma – Ginastera csodálatos muzsikájának – szubjektív variációi, az alkotó művészek habitusa, fantáziája és egyedi anyaghasználati és formai-technikai sajátosságai szerint. Az ékszervariációkat elsőként az ünnepi hangverseny közönsége tekintheti meg a Kodály Központban október elsején. Szeretettel várjuk Önt is a 18.30 órakor kezdődő megnyitóra. A továbbiakban a kiállítás az Ezüstláz Ékszergalériában tekinthető meg november 3-ig.

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Rendezvénynaptár

Nincs találat!