Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Zene Ünnepe - Mesterek és tanítványaik hangverseny

2010. jún 21 18:00 | PTE Romhányi Aula

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Vass András

A Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, az egyesült államokbeli California Artists Management exkluzív művésze. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, 2006 őszétől felkérésre az együttes betanító karmestere. Dolgozott együtt a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarával, a Szombathelyi… Bővebben

A műsorról

Műsor:

Vetettem violát, Nyisd ki, rózsám…, Én az éjjel… (hangszerelte:Győri Kornél)
Közreműködik: Sturcz Noémi – ének (13 év, VKI Belvárosi Általános Iskola, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Burkus Istvánné)

Francois Borne: Fantaisie brillante sur Carmen
Közreműködik: Forró Fruzsina – fuvola (14 év, ANK 1. Sz. Általános Iskola, ANK Művészeti Iskola, Mestere: Kovács Árpád)

Mario Castelnuovo-Tedesco: Concerto in re
Közreműködik: Girán Péter – gitár (16 év, PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, ANK Művészeti Iskola, Mestere: Straub Tamás)

Donizetti: F-dúr concertino
Közreműködik: Győri András – oboa (16 év, PTE 1.Sz. Gyakorló Általános Iskola, Leőwey Klára Gimnázium, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Sturcz László)

Mozart: d-moll zongoraverseny I. tétel
Közreműködik: Balogh Adám – zongora (12 év, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola
VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Megyimoreztné Schmidt Ildikó)

Nölck (hangszerelte: Szabó Ferenc): D-dúr concertino
Közreműködik: Domján Katalin – gordonka (11 év, Szent Mór Katolikus Iskolaközpont, Mestere: Csányiné Imre Zsuzsanna)

Paule Maurice: Tableaux de Provance III-IV-V.tétel
Közreműködik: Szőke Noémi – szaxofon (17 év, Alsóvárosi ÁMK (Baja), III. Béla Gimnázium (Baja)
Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, Mestere: Szendrői Zsuzsanna)


Sturcz Noémi 2002-től folytat zenei tanulmányokat a Liszt Ferenc Zeneiskola fuvola tanszakán.
Érett, kifejező énekhangjára szolfézstanára, Burkus Istvánné figyelt fel, aki  - a népdalok megszerettetésén túl  - a népdaléneklés felé irányította figyelmét.
Hangi adottsága és muzikalitása révén könnyen azonosul a népdalok tartalmi mondanivalójával, hangulatával.
Az utóbbi években nem csak fuvolából ér el kiemelkedő eredményeket, hanem megyei, regionális és országos népdaléneklési versenyeken kap előkelő helyezéseket.
A Pécsi Nemzeti Színház egyik sikerdarabja, az Elveszett levél betétdalát is ő énekli.
Interjú Sturcz Noémivel...

Győri András 1993-ban született, oboatanulmányait 8 éves korában kezdte a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, tanára jelenleg Sturcz László oboaművész.. Számos országos versenyen szerepelt eredményesen, 2009-ben első helyezést ért el az Országos Oboa- és Fagottversenyen, 2010-ben pedig arany minősítést a keszthelyi Helikon Fesztiválon. A 2005-2006-os évadban szerepelt a Pécsi Nemzeti Színház Oliver című musicaljében, jelenleg egy könnyűzenei együttes tagja, rendszeres fellépésekkel. Jövőbeni tervei közé tartozik egy németországi turné a Pécsi Vonósokkal, illetve az október végén megrendezésre kerülő, a Budapesti Fesztiválzenekar versenyének második fordulóján való részvétel.
Interjú Győri Andrással...

Forró Fruzsina a pécsi ANK Művészeti Iskola 14 éves zongora-fuvola szakos növendéke. Muzsikus családból származik, így a zene iránti fogékonysága már igen korán kiderült. Óvodás korában kezdett zongorázni, tanára édesanyja Iván Katalin. Első fuvoláját 9 évesen kapta, Kovács Árpád tanár úr vezette be a fuvolázás rejtelmeibe. Fruzsi kicsi kora óta szorgalmasan, elhivatottan készül a zenei pályára, a két hangszert egyformán szereti és mindkét területen kimagasló eredményekkel büszkélkedhet.
2006-ban III. helyezést ért el a Nemzetközi „ Chopin+…” Zongoraversenyen, egy évvel később a XI. Országos Zongoraverseny I. díját és különdíját kapta.2008-ban az Országos Fuvoladuó Verseny győztese volt, 2009-ben I. helyezett lett a VI. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen. Eddig öt alkalommal vehette át a Baranya megyei Közgyűlés Pro Talento díját. 2007-ben a MOL tehetségkutató programjának egyik támogatottja volt.
Az idei tanévben fuvola és zongora szakra is felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti szakközépiskolába, így tanulmányait szeptembertől Budapesten folytatja.

Girán Péter
1994. február 16-án született Pécsett. 8 éves kora óta tanul zenét a Liszt Ferenc Zeneiskolában, családja bíztatására kezdett bele, a gitárt nagybátyja javaslatára – aki szintén játszott – választotta. Tanára Sára Erika volt, akit követve az Apáczai Nevelési központban folytatta zene tanulmányait, 2005-ben megalapították a „Mazyola” gitáregyüttest (ma: SARAbande). Számos verseny nyertese és dobogósa, köztük 2009-ben, az „Andrés Segovia” Országos Gitárversenyen korcsoportjának első helyezettje volt. 2009 óta a Pécsi Művészeti Gimnázium tanulója, tanára Staub Tamás. Részt vett már Bozóki Andrea, Eötvös József, Pavlovits Dávid és Marcin Dylla mesterkurzusain, szabadidejében a zenélés mellett szívesen számítógépezik, olvas és kerékpározik.

Balogh Ádám 1997. október 30-án született, muzsikus család gyermekeként. Zeneiskolai tanulmányait 7 évesen, 2004 őszén kezdte, tanára Megyimóreczné Schmidt Ildikó.
A még csak 12 éves zongorista növendék számos országos zeneiskolai zongoraverseny győztese, 2009-ben a zeneiskolai zongoranégykezes és kétzongorás versenyen elnyerte a verseny nagydíját. 5. helyezést ért el a zágrábi Fiatal Virtuózok Nemzetközi Zongoraversenyén. Már két alkalommal részt vett a Szegedi Művészeti Akadémia mesterkurzusán, amely keretében megrendezett Szegedi Kortárszenei Versenyen első helyezést ért el, a 2010-es Chopin+ Nemzetközi Zongoraversenyen harmadik díjat kapott, és őt találták a legeredményesebb magyar versenyzőnek, előadását pedig a legjobb magyar mű-előadásnak. 2009-ben a MOL Új Európa Alapítványnak köszönhetően színvonalas gyakorlóhangszerhez jutott. Balogh Ádám hivatásos zenei pályára készül, melyet a jövőben sikeres verseny- és koncertszereplésekkel kíván megalapozni.

Domján Katalin 1998. október 20-án született Pécsett. 2005 őszén kezdett iskolába járni a Szent Mór iskolaközpontba és annak zeneiskolájába. 1. osztályosként kezdett szolfézst tanulni . Egy osztálytársától és unokatestvérétől kapott kedvet a csellózáshoz. 2006 májusában volt élete első cselló tanszaki hangversenye. Tanára a kezdetektől Csányiné Imre Zsuzsa.
Misha Maisky , a világhírű csellóművész pécsi fellépése során, Kati végignézte a művész főpróbáját, ami nagy hatással volt rá. Ettől kezdve intenzívebben gyakorolt és szívesen hallgatott különböző cselló darabokat, versenyeket .
2007-ben kapta első kiemelt arany díját az Alapítványi és Egyházi Zeneiskolák megyei találkozóján.
Ez indította el a versenyek sorozatát . Kihívásnak érzi a versenyekre való felkészülést, szívesen és örömmel versenyez.
2008. decemberében Szolnokon ő nyerte a Friss Antal Országos Gordonkaverseny egyik arany érmét. Azóta két regionális vonós versenyt nyert meg.
Kati érdeklődése nagyon széleskörű. Rengeteget olvas , a Szent Mór Iskolaközpont 8 osztályos gimnáziumában kitűnő tanuló. Szeret biciklizni , utazni.
Zenekarral először Vivaldi : g-moll kettősversenyét játszotta iskolája ifjúsági vonós kamarazenekarával . Ez nagy élmény volt számára .
Kati nyaranként és évközben Janzsó Ildikó, Kardosné Kemény Krisztina és Beleyné Horváth Györgyi cselló tanárok mesterkurzusain vett részt.
Az EKF keretén belül a Szent Mór Iskolaközpont zeneiskolája és az esseni Musik Macher zeneiskola között létrejött egy cserekapcsolat, így Kati augusztus végén Essenben játszik hangversenyen.
Interjú Domján Katalinnal...

Szőke Noémi zenei tanulmányait 4 évesen kezdte gordonkán, 6 éves korában ez kiegészült zongorával és belépett a fúvósok világába is, furulyán kezdett tanulni. Már 9 évesen barátságot kötött a szaxofonnal, mely azóta is meghatározó az életében.
A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola nyári zenei gyakorlata után döntött úgy 2006-ban, hogy a szaxofonozást hivatásának választja.
Jelenleg az intézmény szaxofon szakán tanul.
Több zenekarnak is tagja, az ország és Európa különböző részein lépnek fel.
2009 nyarán egy nemzetközi szaxofonkurzuson vett részt Szlovéniában, ahol kontinensünk legjobb tanáraitól tanult. (Arno Bornkamp, Marcus Weiss, Matjaz Drevensek, Betka Bizjak Kotnik). Lehetősége nyílt egy személyes szakmai találkozóra az amerikai Eugene Rousseau-val, aki a klasszikus műfaj egyik legnagyobb ma élő szaktekintélye.
2010. jelentős szakmai sikereket hozott Noémi életében. A „Saksistra” III. Nemzetközi Szaxofonverseny II. helyezettje lett, melyet a szlovéniai Koperben rendeztek, majd az Országos Szaxofonverseny első díját vehette át. Ezt követően szakmai munkája elismeréseként a Rotary Club kitüntette.
Noéminek határozott elképzelése van a jövőt illetően: szorgalmas és kitartó munkával szaxofonművésszé válni. Ebben a törekvésében maximálisan támogatja családja, barátai és jelenlegi tanárai, Szendrői Zsuzsanna és Laduver Mihály is.

Támogató

Rendezvénynaptár

Nincs találat!