Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

Közreműködők

Balogh Ádám

zongora

Balogh Ádám 1997-ben született Pécsett. 7 évesen kezdett zongorázni és 13 éves koráig 8 országos versenyen nyert első díjat. Köztük a Budapest Fesztiválzenekar zeneiskolásoknak rendezett versenyén, aminek eredményeképpen 2010-ben debütálhatott a zenekarral, Fischer Iván vezényletével. Azóta szerepelt többek között  a Berlini Konzerthaus zenekarával, a Concerto Budapesttel, a Pannon Filharmonikusokkal, a Danubia Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Zuglói Filharmóniával is. 12 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Osztályába, ahol Némethy Attila és Eckhardt Gábor voltak tanárai.

Számos nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen. A Szegedi Kortárszenei Verseny, az ausztriai Takács Jenő, a budapesti Chopin, a milánói PianoTalents, a zágrábi Young Virtuoso, a hágai The Hague, a New York-i NYCA Worldwide Debut nemzetközi versenyek díjnyertese. Ohiói Cooper Zongoraversenyen a döntőbe jutott, az egyik legrangosabb, Texasban megrendezett zongoraverseny, a Cliburn Junior kategóriájában pedig különdíjjal gazdagodhatott.

A neves Curtis Intézetben megrendezett Philadelphia Young Pianists’ Academy versenyre többször nyert ösztöndíjas meghívást, illetve a PianoTexas és a LAUS Academy fesztiválokon is részt vett. Olyan tanároktól vehetett órákat többek között, mint Dimitry Bashkirov, Kocsis Zoltán, Arie Vardi, Roger Muraro, Yohaved Kaplinsky, Stanislav Loudenitch, Ching-Yun Hu, Emanuel Krasovsky, Jerome Lowenthal, Douglas Humpherys, Dina Yoffe, Margarita Shevchenko, Alon Goldstein, Wojciech Switala, Mauritio Moretti, Sandra Shapiro, Ungár Tamás, Rév Lívia és Alexander Moutouzkine. Az utóbbi években fellépett Dortmund, Berlin, Amsterdam, Basel, Dubrovnik, Philadelphia, Fort Worth, Lagrasse (Franciaország), Róma és Milánó koncerthelyszínein. A magyar zenei színtereken is gyakran szerepel, fellépett már a Müpában, a BMC-ben, a Pesti Vigadóban, a Zeneakadémia nagytermében, és a pécsi Kodály Központban is.

Számos alkalommal feltűnt a Bartók Rádió műsorán, illetve több újságban. Az M5 csatorna Hangvilla című műsorában többször szerepelt, illetve feltűnt a Philadelphiai NBC 10 adón is.
2017-ben Junior Prima díjjal jutalmazták, emellett elnyerte Pécs város első Ifjúsági Tüke díját. A Mol Új Európa Alapítvány, Pécs város polgármestere, a pécsi Gyermán Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma többször támogatták ösztöndíjjal.

Balogh 2016-tól a Zeneakadémia tanulója, tanára Némethy Attila, kamarazenét pedig Gulyás Mártától  tanul. Célja és álma, hogy a nemzetközi művészvilágot megismerhesse, és a világ minél több pontján terjeszthesse a klasszikus zenét, illetve azt a szenvedélyt, amit érez iránta. Nagy rajongója Alekszander Szkrjabinnak és személyes missziónak tekinti a zenéje megismertetését hazánkban. Szabadidejében zenét is szerez.

"...De játékának leghatásosabb eleme mégis a sokszínűség volt, a képesség, hogy annyi zongoristává tudjon válni, amennyit csak a zene megkíván.” (TheaterJones-Gregory Sullivan Isaacs)

"Schumann Kinderszenen-je Balogh Ádám előadásában.... érzékeny, de mégis átgondolt, a legelragadóbb és legárnyaltabb Schumann játék volt melyet valaha hallottam."
(Rheingold magazin- Owen Mortimer)

Rendezvénynaptár

Nincs találat!