Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

KlasszJazz Kreatív Műhely

2012. márc 8 19:30 | Kodály Központ

Breitner-bérlet 2011/2012 |

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Kovács László

Diplomáit a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte karmester és harsona szakon. Karmesterként 22 éves korában mutatkozott be a Magyar Állami Operaházban. Diplomái megszerzése után a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban és a Nagyszínházban tanult Jurij Szimonovnál. 1981 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára. 1984-től a Miskolci Szimfonikus… Bővebben

Közreműködik

A műsorról

Műsor:

  • 
M. Haydn: G-dúr notturnó
  • 
F. Snétberger / M. Stokhausen: „Landscapes“
  • M. Stockhausen: „Ascent and Pause“
  • F. Snétberger: „In Memory for my People“ (Hallgató; Emlékek; Tánc)

A bátyja árnyékában élő Michael Haydn művei közt csak a legújabb kronologikus-tematikus jegyzékben kaptak helyet a vonós hangszerekre írott kvintettek, köztük az 1773-ban írt G-dúr notturno. A remek ízléssel komponált divetimento-jellegű alkotás jóval tartalmasabb az „egyszerű” szórakoztató zenéknél: a mutatós dallamok harmonikus, konstruktív zeneszerzői egyéniségről tanúskodnak.

Azt az érzést keltik, hogy e két zenész találkozása szükségszerű volt." - írja egy szaklapban a Snétberger Ferenc–Markus Stockhausen szerzőpárosról R. von der Kellen.

A gitárra és trombitára megalkotott Landscapes (Hajnal, Gond nélkül, Alkony) egy gyümölcsöző közös munka kezdetét jelenti.

M. Stockhausen Ascent and Pause című művét szóló-trombita és zenekar szólaltatja meg. A J. Itten festőművész egyik képe által ihletett darab a kompozíció és az improvizáció közti határokat kutatja, nyitott a váratlanra és az újszerűre.

Snétberger Ferenc 1995-ben a holokauszt 50. évfordulójára komponálta az In Memory for my People (Népem emlékére) című darabját. A gitárt és nagyzenekart felvonultató mű véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. A mű gyökerét roma dallamok adják.

Rendezvénynaptár

Nincs találat!